Másnak e tájék

2022.12.10. 01:00

Egy busz tele Petőfivel: Tata után Dorogon parkolt le a múzeumi bemutató

Két napon át állomásozott a dorogi Hősök terén a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz, vagyis az az interaktív vándorkiállítás, amely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hirdetett emlékév keretében járja az országot.

W. P.

Diákokat is vártak a kiállításra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A dorogi „buszmegállóban” megtudtuk, hogy a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz augusztus 31-én indult útjára, és 2023 augusztusáig számtalan településen megfordul majd. Megyénkben elsőként Tatára, másodikjára pedig Dorogra látogatott. 

A kiállítás megtekintése közben Gurinné Pintér Gabriella, a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár csoportvezetője, könyvtáros elmondta, hogy az iskolákkal előre felvették a kapcsolatot, az egyeztetések eredményeként a diákok délelőttönként csoportosan járhatták végig a buszt és fedezhették fel az egyik leghíresebb magyar költőhöz, Petőfi Sándorhoz köthető idézeteket, műveket. 

Az egyik tárlatvezető hölgy elmondta tapasztalatait az eddigi és a dorogi állomásokkal kapcsolatban. Azt tapasztalja, hogy a diákoknak kifejezetten tetszett, hogy titkos fiókok, kirakósok, interaktív anyagok teszik még befogadhatóbbá a költő életművét. 

A hexameteres verselés, a kvízek mellett természetesen a táblagépek is népszerűek voltak, utóbbiakon például a Szabadság, szerelem! című vers összes fordítását, a Petőfiről elnevezett iskolákat is meg lehetett segíteni, sőt térképen ábrázolták Petőfi utazásainak állomásait is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában