Megyejáró

2022.12.01. 11:30

Bemutatkozik Kömlőd, ahol a legapróbbak jövőjére is nagy hangsúlyt fektetnek

Újabb munkagéppel gazdagodott az önkormányzat gépparkja. Egyebek mellett erről számolt be portálunknak Bogáth István polgármester, aki évértékelőjében a többi, települést érintő fontos beruházásról is beszélt.

Wágner Zsanett

Csaknem 151 millió forintból gazdálkodott az idén a kömlődi önkormányzat, amely néhány módosításon is átesett az elmúlt hónapokban. Az észszerű gazdálkodást és a stabil költségvetést követően egy fontos állomásról beszéltünk.

Bogáth István tervek és új munkagép előtt
Fotós: Hagymási Bence / Forrás: 24 Óra

– Az idei év egyik legfontosabb beruházása volt a minibölcsőde, aminek építése nagyon jó úton jár – tudtuk meg Bogáth István polgármestertől. Miként szólt arról is, hogy a közeljövőben elkezdődhet az építkezés, ami 141,8 millió forintos belügyminisztériumi pályáztatnak köszönhetően jön létre. Jelen állás szerint a kivitelezővel aláírták a szerződést néhány héttel ezelőtt, amit a munkaterület-átadás követett és semmi akadálya annak, hogy jövőre elkészüljön és megnyissa kapuit Kömlődön a nyolc férőhelyes minibölcsőde a Pálóczi utcai Gézengúz Óvoda közelében. 

 

Történet
A települést először 1439-ben említik Kemlew-ként. Az 1600-as évektől magyarok lakta református falu. Lakói nagyrészt zsellérek voltak, birtokosai a Pázmándy, Sárközy, Saffaliczky, Badics, Pálffy, Szemerey, Jókuty, Szabó családok. A földeken kiváló minőségű zöldséget, takarmányt és szőlőt termeltek. Volt hengermalom, szeszgyár, téglaégető. Itt élt és hunyt el Czibor Ferenc református lelkész. Konkoly-Thege Miklós, világhírű csillagász a Kömlőd melletti birtokán végezte tudományos vizsgálatait. Kömlődön született Obernyik Károly író és Pálóczi Horváth Ádám költő, polihisztor.

Beszélgetésünkből kitetszett, hogy több hónapos várakozás után új traktorral gazdagodott az önkormányzat gépparkja: a Magyar Falu Program 15 millió forintos nyertes pályázatának köszönhetően. A munkagép elsődleges feladata lesz a közterületek karbantartása, a falu tisztaságának megőrzése. Még egy örömteli hír, hogy a református egyház megvalósított egy új beruházást: a templom melletti lakóotthon fejlesztéséhez 34 millió forintos kormányzati támogatást nyertek. Ha már a tervekről esik szó, nem maradhat említés nélkül a Nagyparnaki út, aminek felújítására már másodszor pályázott az önkormányzat, eddig sikertelenül. Ez az a fejlesztés – nyilatkozta Bogáth István – amelyről semmi esetre sem mond le, és továbbra is keresi rá a megoldást, milyen úton-módon lehetne felújítani. Miként fogalmaz, ha nem egyben, szakaszonként. 

Lóháton érkezik a Mikulás
A Musztáng Lovasudvar látványos felvonulásra hívja a település apróságait és az érdeklődő szülőket december 6-án 16 órától. A további részletek egyelőre titkosak, azonban tudható, hogy az egyesület mikulásünnepség szervezésében gondolkodik.

A kömlődi iskola ügyét is érintettük, végül pont került a kömlődi oktatás körüli anomáliák végére. Mint arról már beszámoltunk, kellő gyermeklétszám híján évek óta zárva van a helyi iskola. Az idén annyi változás történt az ügyben, hogy egy osztállyal elindulhatott volna az oktatás szeptemberben, de a tankerület úgy döntött, hogy a kömlődi gyermekek a szomszédos környei iskolába járjanak. Azért, hogy az emeletes kömlődi épület ne vesszen kárba, a testület megpecsételte az épület sorsát és az eladás mellett döntött.

Négy éve bezárt, most pedig eladó
Több mint 260 év után szűnt meg a kömlődi oktatás. Bogáth István polgármester a négy évvel ezelőtti bezáráskor úgy nyilatkozott, hogy a 2018–2019-es tanévre már nem iratkozott be annyi gyermek, amely továbbra is indokolná az iskola működtetését. Kömlőd vezetője emlékeztetett arra is, hogy az első írásos feljegyzés 1755-ből származik, amikor biztosan volt már oktatás a településen. Azt írja, az okokat és történéseket hosszasan lehetne sorolni, amit meg is tesz illetve tett különböző fórumokon, mert mindenképpen szükséges részletesen elemezni az idáig vezető utat. A végső csapást mindenképpen az előző kömlődi képviselő-testület döntése adta, amely kizárta a felkínált és alaposan kidolgozott megoldás lehetőségét. Név szerinti szavazással három igen és négy tartózkodó szavazattal a koncepciót nem támogatta az akkori grémium – emlékezett vissza Bogáth István. 

A településvezető tételesen felsorolta, milyen fejlesztéseket kellene véghezvinni az ahhoz, hogy a megemelkedett rezsiköltségek ellenére is gazdaságos legyen tovább üzemeltetni az épületet. A megyei területfejlesztési nonprofit kft. szakemberei szerint legalább 180 milliós beruházásra lenne szükség, legfőképp nyílászáró cserére és hőszigetelésre, amelyet nem tud kigazdálkodni Kömlőd.

Januárig várják a kérelmeket
Már megérkezett a polgármesteri hivatal udvarára a szociális tűzifa, miután sikerrel pályázott az önkormányzat. A hasábokra január 15-ig lehet benyújtani a kérelmeket, melyeket jövedelem és rászorultság alapján ítélnek meg. Az igényeket beérkezési sorrendben bírálja el a szociális bizottság.

A fenntarthatóság fontos kérdés, mert az iskola épületének aljában működik a művelődési ház, amely most bizonytalan ideig bezárt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül csaknem 100 millió forintot nyertek egy záportározó létrehozására, ami az úgynevezett villámárvizeket hivatott megfékezni és megóvni Kömlőd lakosait. A rendezvénytértől északnyugati irányban épült záportározó az egykori Kömlődi-tó területére, így sikerül kordában tartani egy hosszú évek óta elhúzódó problémát. 

Harmincöt év után ment nyugdíjba

Schvarczné Stieber Rita 35 évet töltött Kömlőd szolgálatában jegyzőként. Utolsó munkanapján kollégái köszöntötték néhány jó szóval és kisebb meglepetéssel készültek útravalóul.
– Szép hivatás emberekkel foglalkozni. Szerettem minden pillanatát – fogalmazott a kömlődi volt jegyző, majd felsorolta életének fontosabb mérföldköveit.

Megköszönték az elmúlt éveket
Mintegy hatvanan fogadták el Bogáth István polgármester meghívását a közelmúltban, hogy részt vegyenek egy kötetlen beszélgetésen. A találkozón bemutatták a falu történetének fotóanyagát, látható volt például Kömlőd a világháború idején.

Rita igen gazdag szakmai életutat járt be. A teljesség kedvéért dolgozott a tatabányai polgármesteri hivatalban, volt csoportvezető a népjóléti irodán. Ezt követően munkába állt Vérteskethely jegyzőjeként, de elindult a kömlődi választáson is, 1994-ben polgármesterjelöltként. Néhány szavazat híján településvezető lett, de a Humán Bizottság elnökeként és a testület tagjaként továbbra is a köz érdekét tudta képviselni. Anyakönyvvezetői feladatokat is ellátott, az eltelt évtizedek alatt csaknem száz alkalommal hallhatta kömlődi ifjú pároktól a boldogító igent. Ritára aktív nyugdíjas élet vár. A tervek szerint jut idő nyelvtanulásra, úszásra, főzésre-sütésre és természetesen a szíve egyik csücskére, az utazásra.

Kitűnt az edző
Átadták a Kömlődért kitüntető címet, amelyet a néhai Nagy Sándor hozzátartozói vettek át. A posztumusz díjazott a falu megbecsült postása volt, majd a Közúttól ment nyugdíjba.

Hagyományápolók a mindennapokért

Csaknem két hónappal ezelőtt alakultak a Kömlődi Hagyományőrzők, ezzel ők lettek az egyetlen civil szerveződés a településen. Alakuló ülésük óta számos rendezvényen túl vannak, a hétvégén pedig újabb összejövetelt tartottak, amely már az ünnepi előkészületek jegyében telt. A polgármesteri hivatal elé szervezett adventi vásáron a tagok bemutatták kézműves termékeiket, és az ebből származó bevételt a következő összejövetel előkészületeire fordítják.

Új próbateremben gyakorolhatnak
Fennállt a veszély, hogy a kömlődi mazsorettek próbaterme végleg megszűnik, ugyanis a korábbi helyszín, a művelődési ház az energiahatékony üzemeltetés miatt több hete bezárta kapuit. Bogáth István polgármester anyagi támogatásának köszönhetően a „mazsósok” a kisegítőiskola tornatermében gyakorolhatnak a továbbiakban. A tagok legkésőbb tavasszal visszatérhetnek megszokott helyükre. 

A hagyományőrzők az élet különböző területein dolgoznak, ám egy közös pont összeköti őket: jobbnál jobb ötleteik vannak, hogyan lehetne kicsit felpezsdíteni a kömlődi hétköznapokat. Természetesen advent többi vasárnapján is terveznek színes forgataggal egybekötött programot a községháza előtt, sőt a civil kezdeményezők feldíszítették az önkormányzat előtti térre felállított fenyőt, ami a szorgos kezeknek, a kivilágításnak és az ötletes díszítésnek köszönhetően igen hamar pompás karácsonyfává nemesült. Bíznak benne, hogy minél többen gyönyörködnek a látványban.

KEM címer Segít a megye
 

Segít a partner és a megye
Mára belakták és barátságos otthonává vált a gyerekeknek és nevelőiknek a Kömlődi Gézengúz Napközi Otthonos Óvoda, amelyet a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével újítottak fel. Eredetileg 105 millió forint, majd 29 milliós pluszforrás érkezett a megvalósításhoz.
– Úgy igyekeztünk szervezni a TOP-ot, hogy minden településen a helyiek által megfogalmazott vágyak teljesülhessenek – fogalmazott Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. A felújítás komplex volt az 50 férőhelyes óvodában. A falak szigetelése és a nyílászárók cseréje mellett emeletráépítéssel további helyiségeket is kialakítottak. A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történt.

 

Az oldal a Kömlődi Önkormányzat támogatásával készült.

 

Címkék#megyejáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában