In memoriam

2022.12.05. 14:48

Bányakórházból lett iskola udvarán avattak emléktáblát a megyeszékhelyen

„In memoriam – Az iskolaépületben a dr. Szabó Ignác által alapított Bányakórház, majd a megyei kórház működött 1912-1998 között” – olvasható a tardosi mészkőre helyezett emléktáblába vésve a tatabányai Szent Margit Gimnázium udvarán.

Sugár Gabi

Az emléktábla leleplezése után Szabó István és dr. Dombi J. Péter

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A Tovább a Városunkért Egyesület elnöke, dr. Dombi J. Péter főorvos, tudományos igazgató, és a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány elnöke, Balogh Csaba indította el a kezdeményezést, amelynek eredményeként leleplezték a tardosi mészkőre helyezett emléktáblát a Szent Margit Gimnázium udvarán Szent Borbála napján. A megjelenteket Turzáné Papp Erika, az intézmény igazgatója köszöntötte.

Schmidt Csaba, a Tatabányai Szakképzési Centrum kancellárja Óváros jelentőségéről szólva elmondta, itt volt az első vágat, épületek, községháza, kulturális központ. A várossá válás fontos állomásai. A Magyar Általános Kőszénbánya Rt. érdeme, hogy gondoskodott az itt élők, lakók, a dolgozóik egészségügyi ellátásának biztosításáról is.

Dr. Szabó Ignác volt az alapító főorvos, akinek sikerült meggyőznie a gazdasági társaságot ennek a beruházásnak a fontosságáról. A kancellár kiemelte: mindannyian kötődünk ehhez az épülethez, ahol az itt élők nagy része megláthatta a napvilágot. Nagy eredmény, hogy ma már oktatási intézményként működhet tovább.

Dr. Kancz Csaba főispán hozzátette: fontos, hogy fejet hajtsunk elődeink előtt. A város nagyon büszke az egész Szabó családra, akik kimagasló teljesítménnyel öregbítik a város hírnevét.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője kiemelte a kezdeményezőket, valamint a tardosi kőbánya vezetőjének, Budai Attilának a nevét, aki felajánlotta az emléktábla talapzatát. Kiemelte: a szellemmel és a lélekkel is foglalkozni kell, s ehhez járult hozzá a Szabó család is.

Szabó István Oscar-díjas filmrendező is részt vett az emléktábla avatási ünnepségen. Azokról szólt, akik nagyapja, és édesapja mellett dolgoztak, és kiemelt egy műtősnőt, akivel évtizedekkel ezelőtt találkozott egy fővárosi kórházban.

Az emlékhely leleplezését követően Szabó Istvánnak átadtak egy darabot az itt álló egykori kápolna mozaikdarabjából. Az emléktábla mellette QR-kódos applikáció segíti a kórház történetének megismerését.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában