Zarándokút

2022.12.03. 16:23

A Mátra legszebb templomába zarándokoltak el Bajótról a szalézi szerzetesek

A bor kultúrájával is ötvözték a programokat.

Fenyvesi Károly

Forrás: szaleziak.hu

A közigazgatásilag a községhez tartozó kegyhelyről, a szalézi szerzetesrend magyarországi bölcsőjéből, Péliföldszentkeresztről közös imádsággal indult útnak zarándoklatra egy létszámában is egyre erősebb csapat. 

A csoportot a helyi Szent Simon és Júda-templom, illetve a szomszédos város, Nyergesújfalu Szent Mihály-temploma plébániájának kalandra kész férfi tagjai alkották. A lassan már hagyománnyá váló, Isten kegyelmét a bor kultúrájával ötvöző mikrotérségi közös esemény mostani célterülete, gyöngyösi központtal, a Mátra-hegység borvidéke volt.

A Mátra legszebb templomába zarándokoltak el Bajótról a szalézi szerzetesek
Forrás: szaleziak.hu

A Szaleziak.hu híre szerint a zarándokok Gyöngyösön először a Szent Bertalan-templomot tekintették meg. A kincstárban az esztergomi főszékesegyház utáni leggazdagabb egyházi gyűjtemény várta őket. A liturgikus tárgyakat értékükhöz méltó tárlatvezetéssel lehetett megtekinteni. 

A főplébániától pár lépésnyire, a város főterén magasodnak a barokk stílusú Szent Bertalan-plébániatemplom tornyai. Az épületbe belépőket a kettősség érzése fogadja, a templomon belül már felfedezhetők a középkori gótikus építészeti jegyei is. 

A Mátra legszebb templomába zarándokoltak el Bajótról a szalézi szerzetesek
Forrás: szaleziak.hu

A kettősség a templom többszöri átépítésből, és egy 1917-es tűzvészből adódik, amely után teljesen újjá kellett építeni a templomot. Ebédig még jutott idő ellátogatni a gyöngyöspatai Kisboldog asszony templomba, amely a Mátra legszebb templomaként ismert.

Délután a csapat a Gyöngyös belvárosában megbúvó Dubicz pincészetet látogatta meg. Mindenki meghökkent azon, hogy nem egy városon kívüli szőlőhegyen, hanem egy forgalmas helyen található a borászat. Kiderült, ez Gyöngyösön nem egyedi, szinte majdnem minden régi épület alatt található egy régi borospince.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában