Bányászhagyományok

2022.12.02. 17:28

A lufikat és a bányászhimnuszt is fújták a diákok a tatabányai versenyen (képek)

Felemelő volt, ahogy a csaknem 100 tizenéves együtt énekelte a bányászhimnuszt a megmérettetés előtt.

Sugár Gabi

Tíz feladat várt az általános- és középiskolásokra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Két év kihagyás után ismét megszervezték a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolában a bányászhagyományok ápolását célzó városi csapatversenyt. A 2007-ben elindított sorozat jelentkezőinek lelkesedése a koronavírus-járvány miatt sem hagyott alább, az idén is több tucat csapat mérte össze tudását. Harminckét három fős csoport jelentkezett tizenhárom tatabányai általános és tizenkilenc középiskolából.

Patakiné Slezák Ágnes, az intézmény igazgatója köszöntötte a csapatokat és a zsűrit, amelynek tagjai között a város vezetői mellett a bányászhagyományok megőrzését szem előtt tartó civilek is voltak. Felemelő volt, ahogy a csaknem száz tizenéves együtt énekelte a bányászhimnuszt, majd elkezdődött a verseny.

Nagy durranás – Izgalmas feladat volt a lufifújásos feladat, ahol a bányászhimnusz néhány szavát rejtették el. Akkor tudtak hozzáférni a fiatalok, ha durranásig fújták a lufikat. Képfelismerés is szerepelt a feladatok között, és a Szent Borbála téren valamint a kórházban lévő Szent Borbála-szobrot kellett összerakniuk. A fiataloknak ismerniük kellett a bányászok védőszentjének legendáját is, ahogy az egykor mélybe ereszkedő munkások állandó kiegészítőit, a kobakot, vagy a kapcát.

A Bányalovagok, Bányaszörny Rt., Csiszolatlan gyémántok, Szénszúnyogok, vagy Chillgirls elnevezésű kis csoportok fegyelmezetten dolgoztak. Tíz, meglehetősen bonyolult, összetett feladat megoldása várt rájuk. A megoldandók között olyan elemeket lehetett találni, amelyek a bányászhagyományok mellett az idén alapításának 75. évfordulóját ünneplő város múltjára kérdezett rá. Például egy bányász egyenruhába öltöztetett próbababán két oda nem illő kiegészítőt kellett felfedezni, vagy több kérdésből álló totót kellett helyesen kitölteniük. 

A kérdések között szerepelt az első csille szén kitermelésének időpontja, vagy Tatabánya várossá válásának éve is. A fiatalok nagyon sok ismerettel gazdagodtak a hagyományos programon a várossá válás folyamatával, valamint a bányászat múltjával kapcsolatban.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában