Tankolás

2022.12.06. 11:30

5 tuti benzinspórolós tipp - a tatai autóversenyző tudja, mi a dörgés

A kicentizett tankolás helyett az okos vezetéstechnika is segít abban, hogy ne legyen benzinszűkében a sofőr.

P. J.

A sofőr is tehet azért, hogy a benzin tovább tartson

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A benzinkutakon tapasztalható várakozások, a benzinmutató állandó figyelgetése kapcsán többen számolják a kilométereket, osztanak-szoroznak, meddig fut a kocsi. Bár biztosabb megoldás nem kivárni, amíg kopog a tank, rákérdeztünk Hernádi Lászlónál, az ismert tatai autóversenyzőnél, hogy ebben a benzinszűke időszakban milyen vezetési technikákat kell alkalmazni ahhoz, hogy kevesebbet fogyasszon az autónk.

– Az egyik hasznos, illetve legpraktikusabb tanácsom az, hogy lehetőleg alacsony fordulatszámon üzemeltessük a járművünket – emelte ki a kiváló, rutinos „pilóta”. – Nem érdemes úgynevezett üveghangig kihúzatni az autónkat, mielőtt sebességet váltanánk. Ha erre odafigyelünk, máris spóroltunk egy kicsit. Ha kereszteződéshez érünk, és időben érzékeljük a piros lámpát, motorfékkel lassuljunk. Különösen a téli időszakban a megfelelő keréknyomásnak is jelentősége van. Ilyenkor, a hideg miatt általában csökken az abroncsokban a nyomás, és amennyiben az az előírtnál alacsonyabb, az szintén megnövelheti a fogyasztást. De érdemes a légszűrőket és az üzemanyag-szűrőket is ellenőrizni, cserélni, mert ez is javíthat a fogyasztáson, és az autónk is könnyebben indul. Ezen túl pedig feleslegesen ne járassuk a járművünket, például, ha a garázsba szeretnénk vagy a kapubejárón szeretnénk behajtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában