Már omladozik

2022.11.08. 10:30

Új óvoda épülhet Etén, a régit már nem éri meg felújítani

A beruházásra a TOP Plusz 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatása ad lehetőséget.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: beküldött

Ha valaki ellátogat az etei óvodába, talán el sem hiszi, hogy jó helyen jár. Bár a pedagógusok és a gyerekek szorgos kezei próbálják szebbé varázsolni az épületet, az omladozó vakolat, a palatető bizony jobb napokat is látott.

A lépcsőt nemrég újították fel, mert már balesetveszélyes volt, de a helyiségek sem egy óvoda hangulatát tükrözik. Szűk és sötét szobákat, kicsi mosdókat rejtenek a falak. Csak a gyerekek vidám rajzai és a színes dekorációk üzenik, hogy itt bizony tényleg egy óvoda üzemel.

Az önkormányzat régóta tervezi, hogy felújítja és átalakítja az épületet, hogy a gyerekek kényelmesebben elférjenek, és egy jobban felszerelt intézménybe járhassanak. Azonban a felmérések alapján kiderült, hogy az átalakítás bizony tetemes költséget róna a településre. A végleges szakvélemény szerint pedig nem is érné meg azt felújítani, egy új, modern intézmény építése költséghatékonyabb lenne. 

Ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be egy új óvodaépület felhúzására. Az erőfeszítést pedig nemrég siker koronázta: a Terület-és Településfeljesztési Operatív Program Plusz pályázatán 250 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyertek egy új, egycsoportos óvoda építésére.

A tervek már elkészültek 

Az új óvoda a Jókai Mór utcában lesz. Az ingatlan az önkormányzaté, így nem kellett arra külön pénzt áldozniuk. A pályázat feltétele volt a meglévő, üres önkormányzati tulajdonú telek, amire az új intézmény épülhet.

A tervrajzok már el is készültek, azonban az önkormányzatnak előbb módosítania kell a helyi építési szabályzatot, át kell minősíteni a telek besorolását. Ha ez megvan, benyújthatják a terveket engedélyeztetésre, majd kiírhatják a közbeszerzési eljárást.

A tervek készítése során végeztek költségkalkulációt is. Az aktuális árakkal számolva az új óvoda megépítése és az eszközbeszerzése belefér a 250 millió forintos támogatási összegbe. Ha elkészül az új óvoda, a régi épületből akár szociális bérlakásokat is ki lehet majd alakítani.  

A jelenlegi, elavult, rossz műszaki állapotban lévő intézmény helyett a település a kor színvonalának és az előírásoknak megfelelő óvodát építhet. A támogatásból komplex akadálymentes épület valósulhat meg, melyben csoportszoba és vizesblokk, öltöző, tornaszoba, akadálymentes vizesblokk, mosoda, nevelői szoba, dolgozói öltöző és vizesblokk, és melegítőkonyha is helyet kap majd. 

A fejlesztés eredményeként a nevelési környezet modernebbé, élhetőbbé válik a gyermekek fejlődéséhez és fejlesztéséhez szükséges egészséges és biztonságos környezetben. A tervek szerint a gyerekek a 2025/26-os tanévben már az új óvodába járhatnak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában