Halottak napja

2022.11.03. 11:21

Több oroszlányi sírkertben tartottak emlékezést

Több évtizede hagyomány, hogy az önkormányzat és a városlakók közösen emlékeznek az elhunyt hozzátartozókra. Ezért halottak napja alkalmából ökumenikus istentisztelettel és közös gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartottak a Takács Imre utcai városi temetőben.

W. Zs.

Forrás: oroszlany.hu

– Halottak napján nem csak a saját elhunytainkra emlékezünk, hanem mindazokra, akik előttünk jártak, és az életük, örökségük fontos mindannyiunk számára. Sokunknak bányász felmenői vannak, akik életüket áldozták a barna és fekete aranyért. Oroszlányban, a bányászvárosban különösen fontos, hogy rájuk is emlékezzünk – mondta Karap Diána emlékező beszédében.

A megható gondolatokat követően Farkas Etelka evangélikus lelkész, Börzsönyi Kornélia református lelkész és Király Ferenc római katolikus lelkipásztori kisegítő tartott ökumenikus istentiszteletet, majd Péter Dániel Kosztolányi Dezső és Juhász Gyula egy-egy versét szavalta el. Végezetül a Bányász Himnusz hangjai után gyertyát gyújtottak a közös emlékhelynél. 

A szlovák nemzetiségi önkormányzat tagjai is megemlékeztek a hétvégén, a Haraszthegyi úti evangélikus sírkertben. Összesen 150 mécsest gyújtottak és többen virágcsokrokat készítettek a nemzetiségi önkormányzat tagjai közül, de más civil szervezetek képviselői is lerótták kegyeletüket a sírköveknél. Hasonlóan tett az oroszlányi Rákóczi Szövetség is, akik az elmúlt évekhez hasonlóan a majki katonasíroknál gyülekeztek a közelmúltban. A megújult Madárhegyi temetőben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik. Az 1945. januári harcokban elhunytak közül négyen a 15. kerékpáros zászlóaljban szolgáltak, hárman a 4. huszárezredben, míg ketten az I/1. gyalogos zászlóalj 2. századában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában