Beruházás

2022.11.30. 17:30

Tata új turisztikai központja lehet az átadott Kőfaragó-ház (fotók)

Több, mint 6 év munka után megnyílhatott a Kőfaragó-ház Tatán. A város több, mint 10 éve tervezte, hogy a Fazekas utcai épületet felújítja, erre a 2016-ban elnyert pályázat adott lehetőséget.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az épület oldalán a Kőfaragó-ház felirat jelzi, hogy jó helyen járunk. A zöld kapuban pedig már gyülekeztek a megnyitóra érkezett vendégek. Köztük volt Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József, Tata polgármestere is. Az ünnepélyes szalagátvágás után a társaság bejárta az épületet, amiről útközben sok érdekes információt tudtunk meg. 

Az emeleten kapott helyet a Kuny Domokos Múzeum interaktív kiállítótere, ahol a fazekas mesterséggel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az interaktív tárlaton az egészen apró gyerekek is találnak maguknak érdekességet. Búsa Mónika művészettörténész elmondta, hogy nagy kihívást jelentett számukra, hogy úgy tervezzék meg a kiállítást, hogy az minden korosztály számára érdekes legyen. A padlástérben az agyag előkészítésétől kezdve, a tárgyak megformálásán keresztül az eszközök kiégetéséig mindent megismerhetnek az érdeklődők. Sőt, vannak olyan elemek, amit a saját kezükkel is megtapogathatnak, kipróbálhatnak. 

Itt, a kiállítótérben tartották meg a beszédeket is. Popovics György elmondta, hogy a TOP pályázat keretében a város 350 millió forint támogatást kapott a Kálvária domb projektre, amibe beletartozott a Söréttorony, a Fellner-kilátó és a Kőfaragó-ház felújítása is. Azonban a munkálatok közben kiderült, hogy a 230 éves épület rosszabb állapotban van, mint gondolták. Végül közel 168 millió forint többlettámogatást ítélt meg a kormány a projektnek, amihez az önkormányzat további 57 millió forintot tett hozzá. Kihangsúlyozta, hogy ennek a látogatóközpontnak a megnyitása igazi csapatmunka volt és nagy öröm látni, hogy amit együtt összeraktak az most életre kell és remélhetőleg minél tovább fogja szolgálni a várost.

Bencsik János országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy vannak nagyobb városok, mint Tata a megyében, de az biztos, hogy Tatának van a legnagyobb vonzereje.
– A természeti és az épített környezete, az itt élők alkotó kedve olyan értéket teremt, ami sok embernek okoz örömöt. Ezért szeretjük mi Tatát. A Kőfaragó-ház pedig nem csak egy felújított műemlék, vagy csak egy kiállítás, hanem egy olyan élő közösségi tér, ahol történelmi környezetben lehet kikapcsolódni - mondta a képviselő. 

Új turisztikai központ
A „Kőfaragó-ház” épületében az interaktív fazekas kiállítás mellet négy műhely is helyet kapott: fazekas műhely, kézműves kávépörkölő, kézműves serfőzde, zöldség és gyümölcsaszaló is üzemel. A műhelyekben, látványüzemben a vendégek saját szemükkel győződhetnek meg a termékek helyben történő előállításáról. A kávézóban pedig a frissen, helyben pörkölt kávé mellett oszthatják meg egymással élményeiket. Emellett az épület bármilyen családi, vagy céges rendezvény számára nyitott lesz. A tervek szerint a tatai Kőfaragóház egyfajta kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként a Kálváriadombbal és a Fellner kilátóval együtt új helyi és idegenforgalmi attrakciója lesz Tatának.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában