Szárazság

2022.11.20. 07:00

Szomorú látvány: kiszáradt a 250 éves bakonyaljai tölgy tavacskája

A vérteskethelyi öreg tölgy oly sok mindent megélhetett, hallhatott már, de ilyet, mint idén, talán még soha.

Sz. D. K.

Teljesen kiszáradt a tó Vérteskethelyen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. D. K.

A csaknem 250 éve álló kocsányos tölgyfa, a korából következtethetően tanúja lehetett a község több fontos és kevésbé fontos eseményeinek, hallhatott már szerelmekről, örömökről, bánatokról, háborúkról és békékről, szegénységről, szomorúságról, a nagyvilág dolgairól és persze a kisközösségek életéről egyaránt. Idén azonban a szárazság itt is megtette a maga hatását. 

Ismert: az idei nyár volt a legmelegebb Európa történetében, a kontinensen minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámok jelentkeztek, és az évszázadok óta nem tapasztalt szárazság sok helyen visszafordíthatatlan károkat okozott. Rengeteg településen tavak, folyók, patakok száradtak ki, sajnálatos módon ez alól a vérteskethelyi sem volt kivétel. 

A tó helyén, a védetté nyilvánított öreg tölgyek árnyékában jelenleg egy üres meder tátong, arra várva, hogy ismét megtelhessen vízzel és megannyi apró élőlénnyel. Segítséget kér, segítséget vár. Fohászkodik: add már, Uram, az esőt! 


 

Teljesen kiszáradt a tó
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában