Ápolják a hagyományokat

2022.11.30. 12:49

Szlovákul szavaltak a tardosiak

Nemzetiségi hetet rendeztek a Vaszary János Általános Iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményében novemberben.

Goletz-Deák Viktória

Az iskolában mindent megtesznek, hogy ápolják és őrizzék a szlovák hagyományokat

Forrás: beküldött

A nemzetiségi héten sok program színesítette a tanítási napokat. Az iskola pedagógusai törekedtek arra, hogy sok szlovák szó, Szlovákiával kapcsolatos ismeret gazdagítsa a tanulók életét és mindenki számára legyen olyan program, melyen szívesen vesz részt.

– Hétfőn iskolai szintű szavalóverseny volt a fő program. A versenyen 14 alsó tagozatos diák indult. A legjobban teljesítő tanulók képviselték az iskolát a megyei szintű versenyen. A gyermekek szlovákiai költők verseit adták elő. Tömegsport órán szlovák szókereső akadálypálya volt a feladat. Felső tagozaton a szlovák órákon pedig szlovák nyelvi vetélkedő, illetve Ki tud többet Szlovákiáról? volt – sorolt pár programot Kissné Török Erika, a tagintézmény vezetője. Hozzátette: a nemzetiségi hét fő rendezvénye a megyei szintű szlovák vers­mondó- és tanulmányi verseny volt.

– A megyei szintű versenyt 2007 óta rendezi meg a tardosi iskola, melynek a kezdetektől egyre több résztvevője lett. Az alsó tagozatosok versmondásban, a felső tagozatosok pedig tanulmányi versenyen mérhették össze tudásukat – magyarázta.

Túrákat is szerveznek 


A tardosi iskola tanárnője, Hédi Katalin 2016 óta szervez túrákat az iskola tanulóinak és családjuknak. A kirándulások célja a kikapcsolódás, a szabadidő hasznos eltöltése, Tardos környékének felfedezése mellett a természetismeret átadása, a tudás bővítése. Ezért csatlakozott a túraklub a nemzetiségi témahéthez. A közelmúltban a lombkorona tanösvény közelében lévő vízeséshez gyalogoltak a gyerekek, miközben szlovák nyelvű bingó játékot játszottak. Indulás előtt mindenki kapott egy papírlapot, melyen termések, növények, állatok szlovák nevei szerepeltek táblázatba rendezve. Ha valaki az őszi erdő kincsei közül valamelyiket észrevette, akkor jelölte a papírján. Vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan négy jelölés egymás mellett egy bingót ért.

Az idén a versenyre 72 tanuló jelentkezett Piliscsévről, Kesztölcről, Mogyorósbányáról (Tátról), Vértes­szőlősről, Tatabánya-Bánhidáról, Tardosról, de még a Veszprém megyei Jásdról is érkeztek tanulók a versenyre.

– A verseny után az eredményekre való várakozás perceit megkönnyítve kézműves-foglalkozás várta a tanulókat. A verseny fő támogatója a kezdetektől a Komárom-Esztergom Megyei Szlovák Önkormányzat és a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Tatabányai Tankerületi Központ is. A támogatóknak köszönhetően a versenyen résztvevő minden tanuló szerény jutalomban részesült, a helyezettek pedig értékes szlovák könyvekkel térhettek haza.

Az iskolában mindent megtesznek, hogy ápolják és őrizzék a szlovák hagyományokat 

Témahetet is tartanak az iskolában
Tardos szlovák nemzetiségű település, így a falu kulturális életében és az oktatásban visszatükröződik a szlovák hagyományok, nemzetiségi kultúra őrzése és ápolása. A szlovák nemzetiségi témahét csak egy a sok program közül, melynek célja a nemzetiségi nyelv oktatása és a népismereti tudás bővítése. Az iskola tanulói heti öt nyelvórán sajátítják el a szlovák nyelvet, a készségtantárgyakba integrálva ismerik meg a szlovák népi kultúra sajátosságait. A nyelv iránt érdeklődő diákoknak nyelvvizsga előkészítő foglalkozásokat tartanak. Évenként szerveznek a felső tagozatos diákoknak népismereti tábort, szlovák nyelvi napközis tábort és szlovákiai erdei iskolát. Testvérkapcsolatot ápolnak szlovákiai és csehországi iskolával is, a diákok évente találkoznak mindig más országban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában