Energiahatékonyság

2022.11.20. 20:21

Rendkívüli ülést tartott az oroszlányi városvezetés

A jövőben minden második lámpa ég majd az utcákon.

Forrás: oroszlany.hu

Egyetlen napirendi pont szerepelt az oroszlányi képviselő-testület rendkívüli ülésén: a város közvilágításának ideiglenes korlátozásáról volt szó, amelyet a villamos energia díjak emelkedése sürgetett. A testület úgy döntött, hogy minden második vagy harmadik kandeláber vagy lámpatest elsötétedik a jövőben. Lazók Zoltán városvezető szerint a pontos helyszínek meghatározásakor több szempontot vettek figyelembe. 

– Számoltunk azzal, hogy gyalogátkelőhelyek, buszmegállók megvilágítása lehetőség szerint ne, vagy csak minimálisan csökkenjen. Szem előtt tartottuk, hogy közúti csomópontokban, kereszteződésekben a megvilágítás kevésbé csökkenjen. Fontos volt, hogy főbb közlekedési útvonalakon jellemzően minden 2. lámpatest, kevésbe frekventált utcákban, mellékutcákban minden 3. lámpatest világítson – mondta a városvezető. 

Kiemelte azt is, hogy leginkább a régi, nagyobb teljesítményű „izzók” száma csökken, így a LED technológiájúak egyelőre változatlanul üzemelnek. Az érintett világítótestek lekötésére a város ajánlattételi eljárást folytatott le, ami alapján a közvilágítás üzemeltetéséért felelős vállalkozás végzi majd a munkát az elkövetkező egy hónapban.

Lazók Zoltán szerint a csaknem 1100 lámpatest (49,3 százalék) ideiglenes kiiktatásával a legrövidebb idő alatt jelentős költségmegtakarítást eredményező, ugyanakkor a legkevésbé fájdalmas megoldásról döntött a testület. 

– A változást érezni fogjuk, sötétebb lesz, de egyelőre elkerüljük azt, hogy éjszakánként teljes sötétségbe boruljon a város – zárta az ülést a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában