Játékpiac

2022.11.23. 20:00

Puki ninja, interaktív kutya - mire költenek a szülők karácsonyra? Tatabányán kiderült!

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint átlagosan 15 ezer forintot költ egy magyar család játékra karácsonykor. Az összeg az online vásárlásokra vonatkozik, az üzletekben ennél kevesebbet hagynak ott az ünnepek előtt. Megnéztük, hogyan alakul mindez Tatabányán.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Kétségtelen, hogy a játékpiac legerősebb időszaka november közepén indul. Becslések szerint a boltok éves forgalmának fele realizálódik a karácsony előtti másfél hónapban. A játékok kereskedelmével foglalkozó cég számos adatra rámutatott, például az idei kosárérték 15 százalékos emelkedésére. Ebből egyértelműsíthető, hogy az ünnepi időszakban több és értékesebb játékra költenek a szülők, a rokonok, vagy éppen a baráti társaságok. Legyen szó társasjátékról, kártyáról, Legóról, vagy éppen kreativitást fejlesztő játékról.

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint átlagosan 15 ezer forintot költ egy magyar család játékra karácsonykor.
A szülők nem sajnálják a pénzt, ha játékról van szó
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Szeilerné Nagy Márta, egy tatabányai játékbolt vezetője is nagy forgalomra számít az elkövetkezendő napokban. Azt mondja, a papír árnövekedése meglátszik a játékok árán, a szállítás költségeiről nem is beszélve.

– Azt tapasztalatom, hogy a kiadás nem áll meg 15 ezernél. Egy jobb minőségű társas legalább 10 ezer forint, de kapható 30 ezerért is. Az idei slágertermékek között van olyan, ami 50 ezer forintba kerül. Mindezek tükrében inkább 25-30 ezerért vesznek játékot az ünnepi időszakban – nyilatkozta a tatabányai üzletvezető. Hozzátette azt is, elképzelhető, hogy több családtag összefog és együtt vesznek értékesebb ajándékot a fa alá, az összeget pedig egymás között szétosztják.

Az árnál fontosabb a fejlesztés – Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetője szerint a legtöbb szülő az alapján választ játékot, hogy az a szórakozás mellett hasznos tudást adjon. Továbbá szempont az is, hogy fontos készséget fejlesszen és csak másodlagos szempont az ár. Csaknem minden harmadik szülő 15 ezer forintnál többet költ idén játékra, és 25 százalék húzta meg az 5-10 ezer forintos határt. A válaszadók fele novemberben, egyötöde viszont már októberben elkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését. Az adatok egy novemberi online kutatás eredményein alapulnak, amelyben mintegy 4 ezren vettek részt. 

Keresett az idén Moji, az interaktív kutya. A kistermetű szőrmeeb parancsszavakra teljesíti a feladatokat, például pacsit ad, leül, vagy éppen ugat. Kapható hozzá fésű, valamint etető- és itatótálka, de köteles játék is, ha éppen játszani támad kedve. Mindezért több tízezer forintot kérnek a játékboltokban. 

Néhány ezer forintos ajándék a Puki ninja, amely szintén nagy kedvenc a gyermekek körében. Téved, aki azt hiszi, hogy a név csupán egy rövidítés. A kis műanyag valóban elképesztő képességekkel rendelkezik: mozgás után szellent. Ezenkívül a Bruder-munkagépeket is gyakran leemelik a polcokról. A kombájnok és traktorok, vagy éppen az arató autók ismét nagyon népszerűek lettek és talán nem túlzás azt mondani, hogy keresletük felváltotta a tűzoltó és mentőautókét.

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint átlagosan 15 ezer forintot költ egy magyar család játékra karácsonykor.
Népszerű az interaktív kutya
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Megkérdeztünk néhány szülőt is. Kíváncsiak voltunk arra, egyeztettek-e már a Mikulással, vagy Jézuskával az ajándékokról. Többségük azt válaszolta, hogy követi az eddig bevált taktikát. Vagyis többször felkeresik a játékboltokat: egyszer a gyermekkel, utána pedig egyedül. Az ajándékozott rámutat több neki tetsző játékra, majd csak ezután következik a vásárlás. Természetesen egy külön alkalommal, talán így nagyobb meglepetésre számíthatnak ajándékozás után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában