Advent

2022.11.27. 11:39

Meggyújtották az első gyertyát Dorogon és Esztergomban – izgalmakkal teli várakozás kezdődött

Megyeszerte ezen a hétvégén gyújtják az első gyertyákat, elkezdődött az adventi várakozás időszaka. Dorogon és Esztergomban már szombaton kigyulladt az első fény a koszorún.

W. P., P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Esztergomban lengyel finomságokkal várták az első adventi gyertyagyújtásra érkezőket. A már bemutatott tízméteres, feldíszített fenyőfa, az ünnep csillogását jelentő óriási fényelemek és karácsonyi tematikájú vásár várta már november utolsó hétvégéjén a közönséget Esztergomban a főtéren, ahol 26-án, szombaton gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

A nagy tömeget vonzó eseményen elsőként Hernádi Ádám polgármester köszöntötte az ünnepváró publikumot. Mint rövid beszédében többek között elmondta: „Ünnepre készülünk ugyan, de nem úgy, ahhoz azt megszoktuk, hanem sokkal kevésbé csillogó, és a különbségeket látható módon. Nehéz helyzetben a világ, a szűkebb világunk, Európa országai, benne mi is.”

A polgármester kiemelte: „Egy dolog biztos: semmi nem veheti el a holnapba vetett hitet. Ezért áll most itt a gyönyörű fenyőfánk, ezért fogjuk közösen meggyújtani a következő négy hét során az adventi fényeket.”

Esztergom idei ünnepi vásárának minden szombatján a város egy-egy keresztény felekezetének képviselője tart áhítatot, majd meggyújtják a Szentháromság-szobor köré épített óriási adventi koszorú gyertyáját. A mostani, első alkalmon a Kerek-templom katolikus közössége élén Pokriva László plébános vezette a kisliturgiát, mely után Hernádi Ádám maga gyújtotta meg az első adventi gyertyát.

Az ünnepi vásár ezen a hétvégén az Esztergom lengyel testvérvárosát, Gniezno-t is bemutatta a Széchenyi térre látogatóknak, akik standjainál lengyel étel és italkülönlegességeket lehetett kóstolni. Az esztergomi adventi vásár részleteit IDE kattintva lehet elolvasni. A programok között koncertek, gyermekeknek szóló előadások, kézműves foglalkozások is megtalálhatók.

dorog advent első
Fejes Csaba plébános hangsúlyozta, hogy be kell tartanunk a megfogadott ígéreteinket
Fotós: W. P. / Forrás:  24 Óra

A dorogi Hősök terén ezúttal is több százan vettek részt a meghitt alkalmon, amelyen teát és forralt bort is kínáltak. Fejes Csaba, a Szent József-templom plébánosa kijelentette, hogy Isten megtartotta ígéretét és karácsonykor elküldte a Megváltót, aki megajándékozott bennünket az örök élet reményével. Ezért hozzá hasonlóan becsülettel kell teljesítünk azt, amit megígérünk.

dorog advent első
Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész az izgalmakkal teli várakozásról beszélt
Fotós: W. P. / Forrás:  24 Óra

Pungur Béla református lelkész szerint talán még sosem volt ennyire szükség az isteni szóra és bátorításra, mint a jelenlegi helyzetben. Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész kiemelte, hogy az adventi várakozás tele van izgalommal, hiszen a hozzánk érkező Jézusra várunk. A beszédek után Fejes Csaba egy helyi kislány közreműködésével gyújtotta meg a gyertyát. A következő napokban, hetekben – különös tekintettel a hétvégékre – megyeszerte változatos programokat szerveznek az advent jegyében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában