Koraszülöttek világnapja

2022.11.17. 07:00

Már oviba készül a csodababa Bori, akit az anyaméhben mentettek meg

Tizenegy éve tartják meg Magyarországon a koraszülöttek világnapját. November 17-e azokról a pici babákról, szüleikről, orvosaikról és ápolóikról szól, akik idő előtt jöttek a világra.

Goletz-Deák Viktória

Bori nagyon okos kislány és imádja az öccsét is

Forrás: Beküldött

Borbála 29 hét 5 napra 1480 grammal és 42 centiméterrel született a tatabányai Szent Borbála Kórházban. A kislány azonnal a koraszülött osztályra került, minden lélegzetét műszerek felügyelték. A csöpp kis test szinte elveszett a hatalmasnak tűnő inkubátorban, édesanyja mellette töltött minden percet, amit csak lehetett. Szerencsére ez az aggodalom már csak emlék. Borbála hihetetlen élni akarásról tett tanúbizonyságot. Ma már senki sem mondaná meg róla, hogy egykor az életéért küzdöttek. Bori óvodába készül, és kisöccse is született már. 

Mint arról korábban beszámoltunk: az anya ikerterhességének a 19. hetében beindult a szülés. A kisfiút elvesztették, de egy bravúros műtétnek köszönhetően a másik baba életben maradt. Születése után a kislánynak a Borbála nevet adták a szülei, ezzel fejezve ki hálájukat a tatabányai Szent Borbála Kórháznak

– Tizenkilenc hetes ikres kismama voltam, mikor elfolyt a magzatvíz. Mire beért velem a mentő a kórházba, a kisfiúnkkal megindult a szülés. Bevittek egy szülőszobába, ahol a szülészet akkori főorvosa, dr. Bardóczy Zsolt elmagyarázta, hogy sajnos a kisfiút nem lehet megmenteni, de mivel külön burokban van a kislányunk, őt megpróbálják – idézte fel a borzalmas órákat Szilágyi Bogár Henrietta, akit végül műteni kellett, hogy Bori ne kerüljön veszélybe. 

– Mi már egy angyalkát elvesztettünk a 9. hétben. Nem fejlődött, nem volt szívhang, így el kellett venni. Már az is egy hatalmas trauma volt. Most pedig megint átélni, úgy, hogy a gyermek már 19 hetes volt és tudtuk, hogy kisfiú. Kegyetlen érzés gyászolni úgy, hogy tudod, még dobog egy szív a tiéd alatt. És nem tudja senki megmondani, hogy ő élni fog-e vagy nem – mondta Henrietta, aki csak arra tudott gondolni a műtét után, hogy kislányának élnie kell, mert még egyszer nem tudná elviselni ezt a fájdalmat. Szerencsére azóta jóra fordult a család története. 

Világnapi találkozó 
2011 óta ünnepeljük a koraszülöttek világnapját november 17-én, köszöntve azokat az egészségügyi dolgozókat, akik éjt nappallá téve mentik és gyógyítják a kicsiket. Magyarországon a csecsemők mintegy kilenc százaléka koraszülöttként jön a világra, ami azt jelenti, hogy a terhesség 36. hete előtt születik meg a baba, vagy az újszülött súlya nem éri el a 2500 grammot. Kevesen tudják, hogy ma már az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást. A tatabányai Szent Borbála Kórházban 1992 óta működik koraszülött (PIC) osztály. Jelenleg 12 intenzív ággyal rendelkeznek. A kórházban minden évben megemlékeznek a koraszülöttek világnapjáról. Ekkor szívesen látják minden osztályukon ellátott babát és szüleiket, illetve az érdeklődőket is. Ma 15 óra 30-tól 18 óráig az L épület második emeleti aulájában szervezik a találkozót. Az eseményen lesz inkubátor nyitogató, kreatív sarok és közös dalolás Solti Emesével. 

– Ma már senki sem mondaná meg, hogy Bori másfél kiló sem volt, mikor megszületett. Az inkubátorban töltött hosszú hónapoknak semmi nyoma sem maradt. Bori teljesen egészséges kislány lett, februárban lesz hároméves és kezdi el az ovit. Egy nagyszájú, cserfes, eleven kislány, aki mindenáron véghez akarja vinni az akaratát, főleg mostanában – nevetett Bori anyukája, aki szerint már a pocakban is érezni lehetett, hogy akaratos kiscsaj lesz. – Nagyon okos kislány. Szereti az öccsét cukkolni, és persze imádja – árulta el Heni, aki nehezen élte meg a második terhességét. 

– Mikor Bori megszületett, nem voltam biztos benne, hogy vállalnék még babát. Végül véletlenül estem teherbe, mikor kiderült, napokig csak sírtam. Egyrészt örültem, másrészt rettegtem, hogy mi fog történni – meséli az anyuka, aki az előzmények miatt orvost is nehezen talált. – Tatabányán nem vállaltak el, ezért Székesfehérváron jártam terhesgondozásra. Végül a 39. héten, teljesen egészségesen megszületett Zsombor, akivel teljes lett a családunk – mondta Heni, aki szerint nincsenek véletlenek. 

– Az elvesztett kisfiúnk mindennap eszembe jut. Ezt a veszteséget sosem lehet teljesen feldolgozni. De úgy gondolom, hogy Zsombi okkal érkezett hozzánk. Nővérével közösen segítenek át a veszteségen – tette hozzá az édesanya. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában