Mindszenty

2022.11.01. 07:00

Kommunisták és nyilasok üldözték, de soha nem tört meg az utolsó esztergomi hercegprímás

A mártírsorsú esztergomi érsekről, bíborosról a nemzeti ünnep kapcsán készült portréfilm, amely élete fő mozzanatait mutatja be.

Kemma.hu

Forrás: YouTube/Axióma

Magyarország utolsó hercegprímása, Mindszenty József rendíthetetlen ellenfele volt mind a nemzetiszocialista, mind a kommunista diktatúrának – így emlékezett a mártírsorsú bíborosra az Axióma Kulturális Alapítvány, amely Mindszenty portréjával tisztelgett a minap, írja a hirado.hu.

Az 1892-ben Phem József néven született Mindszenty fiatal papként élesen kritizálta a baloldali mozgalmakat, ezért Károlyi Mihállyal és Kun Bélával is meggyűlt a baja. Legitimista volt és védelmezte a magyar történeti alkotmányt, ezért nem volt elégedett a Horthy-rendszer király nélküli királyságával. 1944-ben veszprémi püspökké nevezték ki, határozottan elítélte a nyilaskeresztes mozgalmat körlevélben tiltakozott a zsidóüldözések ellen.

A német megszállást követően letartóztatták, a második világháború után felemelte szavát a felvidéki magyarok deportálása ellen, de védelmébe vette a kitelepítésre ítélt magyarországi németeket is. Életének döntő fordulata azonban csak ezután következett. A Rákosi-féle egyházüldözés idején Boldogasszony-évet hirdetett és emberek százezrei előtt prédikált. Az antikommunista ellenállás szimbóluma lett.

1948 karácsonyán letartóztatták, hónapokon keresztül kínozták, az Andrássy út 60.-ban az ávósok verték és pszichotróp szerekkel vallatták.  A kicsikart vallomásai alá odaírta a latin C. F., azaz coactus feci rövidítést, ami annyit tesz: kényszerből tettem. A nemzetközi közfelháborodástól tartva a kommunisták végül nem merték kivégezni.

1956 októberében néhány napra visszanyerte szabadságát, majd a szovjet invázió elől az amerikai nagykövetségre menekült, ahol tizenöt évig száműzetésben élt. A kommunista kormány megegyezésre jutott 1971-ben a Vatikánnal, és Mindszenty külföldre menekülhetett. A nyolcvanéves főpap ezt követően járt Kanadában, az Egyesült Államokban, meglátogatta a dél-amerikai magyarokat, de elutazott Ausztráliába és Új-Zélandra is. 

1974-ben Lékai László addigi veszprémi apostoli kormányzót áthelyezték az Esztergomi főegyházmegyébe, de a pápa a Mindszenty bíboros haláláig nem nevezte ki esztergomi érsekké. Mindszentyt 1975. május 6-án érte a halál Bécsben. Vég­akaratát tiszteletben tartva, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra az esztergomi bazilika altemplomában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában