Megszavazták

2022.11.25. 16:40

Két új adót vetnek ki az oroszlányiakra

Megtartotta munkaterv szerinti testületi ülését az oroszlányi képviselő-testület csütörtökön, a képviselők 11 napirendi pontot tárgyaltak.

W. Zs.

Az oroszlányi testület legfontosabb elemként elfogadta az új adórendeletet. Ez azt jelenti, hogy bár az utolsók között, de a bányászváros is rákényszerült a lakossági adó bevezetésére. Két új adó lesz: a kommunális és a garázsadó. Lazók Zoltán polgármester szerint az új adókból származó többlet adóbevételt az önkormányzat az energiaválság miatti rendkívüli helyzet enyhítésére használja fel.

A kommunális adót háztartásonként, lakásonként kell majd fizetni. Ezt az adót a helyi kommunális szolgáltatások igénybevételéért fizetjük. Ilyen kommunális vagy másnéven közösségi szolgáltatás például a szemétszállítás, az úttakarítás, hó- és síkosságmentesítés, a közterületek tisztítása és gondozása, valamint a temetőfenntartás.

Az adót a magánszemélyek a tulajdonukban lévő ingatlanok alapterülete alapján három kategóriában fizetik meg: a 60 négyzetméternél kisebb ingatlanok tulajdonosai 15 ezer forintot, a 60 és 100 négyzetméter közöttiek esetében 22 ezer 500-at, efelett pedig 30 ezer forintot kell fizetni évente.

A másik új adót a garázstulajdonosoknak kell fizetniük, méghozzá a garázs minden négyzetmétere után 720 forintot. Például egy 20 négyzetméteres garázs tulajdonosának 2023-ban 14 ezer 400 forintot kell adóként befizetnie.

A polgármesteri beszámoló szerint mindkét új adóhoz bevallást kell majd készíteniük a tulajdonosnak. Erről a pontos információt, illetve a bevallási űrlapokat mindenki elérheti majd a városi honlapon. Az adót két egyenlő részletben, az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell majd befizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában