Időben kapcsoltak

2022.11.12. 15:48

Intézmények korszerűsítésével spórolnak energiát a nagysápiak

A településen időben felismerték a korszerűsítésekben rejlő lehetőségeket, melyeket kiaknázva tudatosan csökkenthették az intézmények energiafelhasználását.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Nagysápon szinte mindegyik intézmény nullszaldósan működik, a fenntartási költségeket majdhogynem teljesen fedezni tudják a megújuló energiaforrásokkal, nincs szükség gázfűtésre. A művelődési házban a Magyar Falu Program tavalyi pályázata révén 3 nagy teljesítményű hőszivattyús klímaberendezést szereltek fel, melynek energiaigényét a napelemes rendszer biztosítja.

Az idősek klubja is szintén nullszaldós, míg a két éve átadott óvodában a jó szigetelésnek, a háromrétegű ablakoknak köszönhetően is alacsony a fenntartási költség. A hivatalba pályázati úton szereztek be egy konténeres pelletkazánt, továbbá önerőből mennyezetklímát is vásároltak, így ott is ki tudják váltani a gázfűtést.

A tervek között szerepel az óvodában a geotermikus fűtési rendszer kiépítése is. Ha az elképzelés beválik, akkor a többi intézmény esetében is elgondolkodnak a beruházáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában