Statisztika

2022.11.25. 14:04

Gépkocsival okozzák a legtöbb balesetet Komárom-Esztergom útjain is

Az idei első félévben csaknem hétezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt hazánkban, ebből mintegy kétszáz Komárom-Esztergom megyében.

Várvizi Tamás

Az idei év I. félévében 195 baleset következett be Komárom-Esztergom megye útjain, ami az országosnak 2,8 százaléka volt. Számuk az országosnál (10) kisebb mértékben, 2,1 százalékkal emelkedett a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021. I. félévihez képest, ám 22 százalékkal kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019. I. félévben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványából.

Kimenetelét tekintve 2022 I. félévében a balesetekből 64 végződött súlyos, 126 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 19 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 18-cal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (5) nem változott, arányuk az összes balesetből 2,6 százalék volt, kevesebb, mint az országos átlag (2,9).

A KSH kiadványában foglaltak szerint az összes baleset csaknem háromnegyedét személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése 4,6, illetve 3,1 százalék volt. A balesetek túlnyomó része, 91 százalék a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 26 százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (17 százalék) miatt.

A balesetek 5,6 százaléka autópályán, autóúton, 31 százaléka pedig főútvonalon következett be. Az összes baleset 61 százaléka lakott területen történt. 2022 I. félévében 14 balesetnél, az összes baleset 7,2 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

Az emelkedő balesetszám ellenére a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 2,2 százalékkal kevesebben, összesen 270-en sérültek meg.

Látni és látszani

Mint arról lapunkban is beszámoltunk már, a ködös, őszi időben különösen nagy figyelemmel kell vezetniük a sofőröknek. Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, mert annak biztonságos mértékét ködben nehezebb megbecsülni. Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is!

Ami az országos helyzetképet illeti, 2022. I. félévben 6849 személysérüléses közúti közlekedési baleset következett be az országban. Számuk 10 százalékkal emelkedett a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021. I. félévihez képest, és 8,7 százalékkal kevesebb volt, mint a Covid19-járvány nélküli 2019 I. félévében.

Négy megyében csökkent a balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest (leginkább Fejér megyében, 11 százalékkal), a többi megyét és a fővárost növekedés jellemezte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában