Tömegközlekedés

2022.11.11. 07:00

Garázsba száműzték a tatabányai villanybuszokat

A megyeszékhelyen is úgy döntöttek, hogy az ötszörösére emelkedett elektromosáram-ár miatt garázsba száműzik az elektromos buszokat.

Kemma.hu

Szűcsné Posztovics Ilona polgármester Kupi Gábor, a T-Busz ügyvezető igazgatója az elektromos buszok átadóján

Forrás: 24 Óra

Fotó: R. V.

Idén is elkészült a városvezetés számára a helyijáratú közlekedést végző T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. éves beszámolója. Ebből többek között az derült ki, hogy ugyan a jegybevétel több mint 37 millió forintban meghaladta a tervet az első nyolc hónapban, ez nem ellensúlyozta a működési költségek növekedését. Az év végéig akár közel 150 millió forintos hiány is lehet, ami főleg az elszabaduló energiaárak miatt keletkezik.

A gázolaj és az AdBlue adalékanyag jelentős drágulása miatt eleve 148,7 millió forintos költségnövekmény várható. Ám a beszámoló külön fejezetet szentelt az elektromos áram emelkedésének is, amely a nemrég beszerzett villanybuszok üzemeltetését drágítja. A városi tulajdonban lévő társaság ugyanis az eddigi 48 forint/kilowattóra helyett októbertől már 263 forint/kilowattóra áron kapja az áramot. Ezért nem meglepő, hogy a városvezetés döntése szerint a hétköznapokon dízel buszok közlekednek majd az elektromos buszok helyett, míg a hétvégéken is csak az egyik midibusz megy naponta két-két kört. Így jórészt mindkét 2020-ban beszerzett, BYD K7U típusú villanybuszt a garázsba száműzték.

A leállított villanybuszokat Euro VI-os dízel buszok pótolják. Ennek köszönhetően a közlekedési társaság kilométerenként 142, 2 forintot, így havi szinten 907 ezer, éves szinten pedig majdnem 11 millió forintot spórolhat meg.

Mint megírtuk: 2020. július 1-én állították az elektromos buszokat a városi utasforgalomba és a Turul-emlékműhöz szállították az utasokat. A 70-es számmal ellátott járatok káros anyag kibocsájtás nélkül közlekedtek a Gerecse Tájvédelmi Körzetben, egy töltéssel csaknem 150 kilométert megtéve.

Közben már olvasható a november 17-i közgyűlés meghívója is a város honlapján. Eszerint a a helyi adórendelet módosítása második körben kerül majd a képviselők szerint, de a szociális ellátások helyi szabályairól, az óvodai, bölcsődei és közalkalmazottak 2023-as díjazásáról is dönthetnek majd, egy leendő tudományos technológiai park, a településfejlesztési stratégia, a külföldi utakon részt vevő személyek kijelölése, alapítványi támogatásokról szóló döntések visszavonása is terítékre kerül majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában