Múzeumbarátok

2022.11.30. 16:00

Felidézték a kellemes emlékeket, kirándulásokat, Klapka Györgyről filmet is vetítettek

Idei utolsó összejövetelét rendezte a komáromi Múzeumbarát Kör. A rendezvényen az ötvenéves fennállás főbb eseményeit is felidézték.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója elmondta, a Múzeumbarát Kör 1972-ben alakult meg Kecskés László kezdeményezésére, de már évekkel korábban felmerült a gondolat, hogy szükség lenne egy ilyen szervezetre. A múzeumbarátok azóta töretlenül összejárnak, 1993-ig Kecskés László vezetésével, majd 1994-ben Számadó Emese vette át a kör vezetését.

Eredetileg minden hónap utolsó péntekén voltak az összejövetelek, azóta azonban minden hónap utolsó keddjén találkoznak. Általában előadásokat hallgatnak, helytörténészektől, történészektől, elsősorban Komárom történelméhez kapcsolódó témákban. Hagyomány, hogy más települések múzeumait is felfedezik, valamint ásatásokra is ellátogatnak.

Advent – A múzeum is csatlakozik a város adventi programjaihoz, várják december 10-én 10-től 16 óráig elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztályt és szüleiket. A múzeum munkatársaival hazavihető karácsonyi díszeket készíthetnek az apróságok pihenésképpen pedig Mikolasek Zsófiától karácsonyi verseket és meséket hallgathatnak, valamint régi játékokkal ismerkedhetnek. Az Advent a múzeumban című rendezvény a jelenlegi főépületben a Kelemen László utcában lesz.

Az aktív tagok létszáma 40-50 között mozog, de a kör mindenki számára nyitott közösség, folyamatosan várják az új jelentkezőket. Örömükre szolgál, hogy minden évben köszönthetnek új tagokat, igaz a koronavírus-járvány alatt sokakat elveszítettek soraikból. Ebben az időszakban nagy sajnálatukra a legtöbb rendezvényük is elmaradt.

Az eseményen egyébként Simon Judit rendezőnő Klapka Györgyről készített dokumentumfilmjét nézhették meg az érdeklődők, amelynek létrejöttét a múzeum is segítette. Ezt követően a múzeumbarátok első 50 évét tekintette át Számadó Emese. A vetített képes előadás jó hangulatban elevenítette fel az elmúlt évtizedek előadásait, kirándulásait, kellemes emlékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában