Oktatás

2022.11.18. 21:27

Élőláncba álltak a jövőért a tanárok és a diákok a megyei városokban is

Pártpolitikától mentes demonstrációra hívta megyeszerte a Pedagógusok Szakszervezete Komárom-Esztergom megyei tagozata azokat a diákokat, tanárokat és szülőket, akik fontosnak érzik az oktatás színvonalának emelését.

Sz. D. K.

Tatabányán transzparenssel vonultak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Tatabányán a szervezet megyei elnöke, Szatmári Márta szervezte az esti felvonulást, amelynek során elektromos mécsesekkel, transzparensekkel és közös énekléssel jelezték a demonstrálók, hogy a „Grund mi vagyunk”. 
Az Erkel Ferenc Zeneiskola melletti parkolóból vonultak a rossz idő ellenére is a dózsakerti szökőkúthoz a pedagógusok, szülők és diákok, ahol a rövid beszédek előtt elhangzott Heltai Jenő Szabadság című verse. A demonstráción beszédet mondott többek között Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke, majd Epres Attila Jászai Mari-díjas színművész vette át a szót. 

A megyében pénteken több városban is demonstráltak a tanárok és tanítványaik. Esztergom belvárosában például reggel a Rákóczi tértől indult az élőlánc. A főút mentén diákok, szülők és szimpatizánsok álltak, a mellettük elhaladó autósok „szimpátia-dudáltak”.

Tatán délelőtt szintén több százan alkottak élőláncot a belvárosban és itt is biztatták dudálásra a velük szimpatizáló autósokat. 

Tatán is élőláncot alkottak
Forrás: kemma.hu

Itt a legforgalmasabb útszakasz mellett, a körforgalom és a buszvégállomás között különböző transzparenseket, többek között az autósokat is dudálásra biztató feliratokat, vagy épp az oktatás fontosságát hirdető táblákat emeltek a magasba a demonstrálók. 

A főút és a körforgalom között állt a sor

A korosztály vegyes volt. Fiatalabb, szemmel láthatóan iskolás lányok éppúgy voltak köztük, mint meglettebb férfiemberek. 

Az esztergomi főúton is élőlánc volt
Forrás: Kemma.hu


Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára nemrég elmondta, hogy a Klebelsberg Központ tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet. Ezért a pedagógusbérek rendezéshez a nemzeti források mellett szükség van az uniós támogatások bevonására: a tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetmény­emelésre fordítható 2025-ig. Számszerűsítve 777 ezer forint a célösszeg az idei 440 ezer forintos pedagógus-átlagkeresethez képest. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában