Aggasztó adatok

2022.11.27. 11:07

Bántalmazásokról készült felmérés az UNICEF és a Suzuki összefogásában

Az UNICEF Magyarország megbízásából, a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával készült felmérésben alátámasztotta, hogy a fizikai agresszión túl gyakoriak lelki bántalmazási formák, amelyek gyakran az online térben is folytatódnak.

M. K.

Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

A tizenévesek 85 százaléka tapasztalt már legalább egyszer bántalmazást, legtöbbször az osztályteremben, de gyakran az online térben is. Csaknem felük már 6-10 éves kora között.

A tapasztalatok alapján a bántalmazottak legtöbben először a szülőkhöz, osztályfőnökhöz és az osztálytársakhoz fordulnak segítségért. A segítségkérés az esetek körülbelül felében képes hatékony, érdemi változást előidézni. Az UNICEF Magyarország megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2022 őszén országos felmérést készített 12 és 20 év közötti magyar fiatalok körében az iskolai zaklatásról, az erőszak jelenlétéről és annak működéséről. A kutatást az esztergomi Magyar Suzuki Zrt. támogatta. 

A fizikai agresszión túl a leggyakoribb lelki bántalmazási formák, mint például egy közös programból való kizárás, teljes kiközösítés, vagy a verbális agresszió is mindennaposak. A bántalmazás gyakran az online térben is folytatódik, személyes üzenetekkel, gúnyolódó bejegyzésekkel és fotókkal az Instagramon, a Facebookon vagy más közösségi csatornán. Az online térben zajló megalázás, gúnyolódás a lányok körében elterjedtebb, mint a fiúknál. 

Az UNICEF Magyarország kampányának célja, hogy felhívja a szülők és pedagógusok figyelmét a gyermekbántalmazás téma fontosságára és a probléma súlyosságára, a segítségnyújtás, valamint az érintett gyerekek támogatására. Ezért a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával kifejlesztette HelpApp nevű applikációját, amely lehetőséget biztosít a sértett, vagy a szemtanú számára, hogy szakemberek támogatását vegye igénybe, vagy akár egy kattintással segítséget kérjen. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában