Évforduló

2022.11.18. 17:30

Az életre tanítják meg a gyerekeket a 150 éve működő esztergomi oviban

Nagyszabású műsorral ünnepelte pénteken fennállásának százötvenedik évfordulóját az Esztergomi Angyalkert Óvoda. A születésnapról a torta sem hiányozhatott, melyet Atsumi Masato, az intézményt támogató Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szeletelt fel.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A meghívott vendégek köszöntője után Radnóti Erika óvodavezető foglalta össze az alapítástól kezdve eltelt éveket. Elhangzott, hogy 1872-ben Simor János bíboros a Kerektemplom mellé épített az irgalmas nővérek számára egy zárdát, amelyben iskolát és óvodát is működtetett a város külső részén lakó szegény gyermekek számára. 1994. november 14-én nyitotta meg a kapuit az új, korszerű, száz férőhelyes óvoda, melyet az önkormányzat állami támogatással épített fel.

A Magyar Suzuki Zrt. 2006-ban megkereste az intézmény vezetőségét és az esztergomi önkormányzatot, hogy szeretnék, ha a munkavállalók gyermekeinek férőhelyet biztosíthatnának. A megbeszélések után a következő két évben egy-egy csoporttal, immár hatcsoportossá bővült az óvoda, a beruházást a vállalat finanszírozta. A cég azóta is folyamatosan támogatja őket, legutóbb egy magaságyást készíthettek a segítségükkel, sőt egy fészekhintát is kaptak a vállalattól.

Segítséget nyújtanak mindenkinek
Az ünnepségen elhangzott, hogy 1982-ben az óvoda külön csoportban felvállalta az etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek fejlesztését. 1989-ben megszűnt a szegregáció, azóta az érintett fiatalok közösen járhatnak az intézménybe társaikkal. A döntés nagy kihívást jelentett, de lelkes, empatikus, szociális érzékenységgel odaforduló kolléganőkkel nagy sikereket érhettek el. 1994.-97. között huszonöt középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek járt az óvodába. 2002-ben felvállalták a hallássérült, majd 2005-ben a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelését. A folyamatos innovatív tevékenység eredményeként 1999-ben önálló készítésű, nevelési programot írtak, mely a mai napig meghatározza a működésüket.

Hernádi Ádám polgármester kiemelte, hogy százötven év alatt jelentősen átalakult a világ, de változatlanul szükség van arra, hogy egészséges, kiegyensúlyozott gyermekeket neveljünk. Atsumi Masato szerint egy jó intézmény tudásvágyat, nyitottságot, kíváncsiságot ébreszt a fiatalokban. A Magyar Suzuki Zrt. nevében megköszönte, hogy a gyár 31 éves fennállása óta oly sok "suzukis gyermekről" gondoskodtak nap mint nap.

Ezt követően felléptek a Tulipán nagycsoportosok, a produkció végén az óvodai induló is elhangzott. A volt óvodások műsorát Molnár Angéla egy verssel nyitotta meg. A gyönyörű hangjáról ismert Pallagi Ajsa Ősszel érik babám... kezdetű, valamint a Háros felől című népdalokat énekelte el. Hámory Lili citeraszóval örvendeztette meg a jelenlévőket, Endrédi Luca és Sáfár Kitti moldvai népdalokat énekelt el. Végül Árkosi Klaudia előadásában a Diótörő és Egérkirály című musicalben szereplő Szerelmes csillagok című dalt hallhattuk.

Az ünnepség végén Pokriva László esperes plébános megáldotta az óvodát. Az állófogadásnál Erős Gábor országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében méltatta az óvodapedagógusokat, a dajkákat és az intézmény minden dolgozóját, hiszen ők tanítják meg az életre a gyermekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában