Piaci körkép

2022.11.16. 17:40

Ársapka hatásai a piacra: decemberre elfogy a magyar burgonya a tatabányai piacos szerint

A piac nem követi az boltokban kötelezően burgonyára és tojásra bevezetett ársapkát. Ennek ellenére a vásárlók többsége nagyobb bizalommal viseltetik a vásárcsarnokokban, piactéren kínált áruk iránt.

Petrik József

Hatósági áras a burgonya- de csak a "régi"

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogy a Komáromi útról bekanyarodunk az újvárosi piacra, az első stand, amit megpillantunk, szinte roskadozik a friss zöldség- és gyümölcsféléktől. A tálcákban tojások mosolyognak a háziasszonyokra, a krumpliból pedig válogathatunk, hogy magyart, vagy francia importot rakunk a kosarunkba. Arany Ildikó kereskedőtől megtudjuk, hogy az M-es méretű tojás 90 forintba kerül, míg az L-es 95-be. Azaz szeptemberben is nagyjából ennyit kértek darabjáért. A különbség „csupán” annyi, ahogy Ildikó ecseteli, hogy körülbelül 120 forintért kéne árulni ezt a portékát, hogy az árusoknak is megérje...

Most még roskadoznak a polcok
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Közben Csaplár Józsefné, Zsuzsa lép a pulthoz, miközben éppen krumplit pakol egy nejlonzacskóba.

– Nem különösebben érdekel az ársapka – mondja. – Ennél fontosabbnak tartom, hogy legyen áru, mert lassan már annak kell örülni, ha megkapjuk azt, amit keresünk. Krumplit ugyan néha üzletben is vásárolok, ám tojást soha. Itt a piacon ugyanis mindig frissebb, mint a boltokban. Ám, aki azt gondolná, hogy az ársapka miatt nem emelkednek a piaci árak, tévednek, mert a kereslet határozza meg, hogy egy darab tojást mennyiért kínálnak.

Arany Ildikó kollégáját, Faluvégi Jánost a burgonya áráról faggatjuk.

– A magyar krumpli ára jelenleg 360 – 390 forint kilónként – emeli ki. – De van francia import is:440 forintért. Ám a gazdák szerint december végére elfogy a magyar burgonya, mert senki nem akarja tárolni, mivel ennek nagyon magasak a költségei. Ezért ezt szinte rohamtempóban értékesítik. Aztán majd jövő januárban, amire elfogy a magyar áru, jön az import. Azt pedig csak a jó ég tudja, hogy azért mennyit kell fizetni. A „hozzáértők” szerint 500 – 600 forintot is elkérhetnek majd kilójáért.

Magas költség, kevesebb áru
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Barkaszi Adrianna, aki Kárpátaljáról települt át, éppen egy nagy zacskó krumplival a kezében ácsorog a sorára várva, amikor hozzá fordulunk.

– A közelben lakom, így praktikus, hogy a piacra jövők vásárolni – hangsúlyozza. – A boltban, bármennyi is az ára, egyáltalán nem vásárolok tojást. Nincs hozzá bizodalmam. Burgonyából viszont hetente akár tíz kilót is veszek, hiszen három gyermeket nevelek, akik imádják a sült krumplit.

Van, ahol két tojás a maximum

Szeptemberben 10 darab tojás fogyasztói ára hazánkban 723 forintot kóstált, míg a burgonya kilója átlagosan 352 forintba került. A KSH adatai alapján a tízdarabos tojás átlagára októberben 899 forintra emelkedett, vagyis a bevezetett ársapka most 24 százalékos megtakarítást eredményezhet.  A burgonya esetében ennél szerényebb a spórolás mértéke. A kilóár 380 forint volt októberben, míg szeptemberben 352 forint.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy erre nem reagáltak a nagy üzletláncok, az óriásit téved. A legtöbb bevásárlóközpont ugyanis maximálta a náluk vásárolható krumpli, illetve tojás mennyiségét. Ezek közül, név nélkül, egyet emelnénk ki, van olyan bolt, ahol egy ember maximum két darab tojást vásárolhat.

 

Hatósági áras lett a tojás is
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában