Összefogás

2022.11.20. 10:30

A máriahalmiak kalákában is fejlesztik községüket

Jelentős átalakításon megy keresztül a máriahalmi kultúrház, melyet a Magyar Falu Program keretében két ütemben újítanak fel és bővítenek ki. A beruházás révén komplexebb intézmény áll majd a lakóközösség rendelkezésére.

Walczer Patrik

Az udvar felőli oldalon vasbeton pilléres terasszal bővül a kultúrház

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Máriahalom megyénk azon települései közé tartozik, ahol elszántsággal és kellő kitartással még a nehéz anyagi körülmények ellenére is nagy dolgokat visznek véghez. Az önkormányzat a Magyar Falu Programban először 12 millió forintot, majd egy másik pályázat keretében mintegy 24 millió forintot nyert el a kultúrház felújítására. Ezeket az összegeket némi önrésszel és rengeteg társadalmi munkával egészítik ki. 

Az első ütemben elbontották a régi tetőszerkezetet és a bejáratnál lévő kis kőfalat, majd megépült az új, mintegy 350 négyzetméteres tető – hiszen a projekt keretében tetőtérrel bővül az épület –, és egy tornácos előtetőt is kialakítottak. Az önkormányzat 6 millió forintért új nyílászárókat is beszerzett. A második, jelenleg is zajló fázisban az udvar irányába növelték a kultúrház területét, ahol egy nyitott, vasbeton pilléres teraszt építettek. Az emeletre vezető lépcső is készül, és folyamatban van a főbejárat előtti terület térkövezése is. A projekt végén lefestik a külső homlokzatot. 

Rendezik a főbejárat előtti területet
A szűkös költségvetés, illetve a kiadások csökkentése érdekében, amit csak lehet, igyekeznek társadalmi munkában megoldani a településen. A kultúrházas projekt esetében az alapozástól kezdve a murvás rétegek elegyengetésén túl is számtalan példát láthatunk erre, mi több, Murczin Kálmán a főbejárat előtti zöldterület helyreállításán is dolgozik. Ottjártunkkor megtudtuk azt is, hogy a tervek szerint a zöldfelületre egy fenyőfát is el fognak ültetni, amelyet az adventi időszakban akár fel is díszíthetnek majd. Amennyiben a második ütem is lezárul, úgy a belső helyiségeket is szeretnék rendbe tenni, és az is felmerült ötletként, hogy szintén a lokálpatrióta lakosokkal közösen festenék ki a termeket. 

Az önkormányzatnak kompromisszumokat kell kötnie az építőipari áremelkedés és a rendelkezésre álló források miatt, ugyanis a drágulás hatására sokkal nehezebben lehet megfelelni a terveknek és a műszaki követelményeknek, ezért sok tételt társadalmi munkában valósítanak meg. Éppen ezért Murczin Kálmán polgármester és a község új falugondnoka is besegít a kivitelezőknek és kiveszik a részüket a feladatokból. A bővítés keretében egy kis terasz is létesül az előkertben, az önkormányzat saját forrásából pedig egy kis büfé és konyha kaphat helyet a bejárat melletti egykori raktárhelyiségben. Felmerült az ötlete annak is, hogy egy vállalkozó akár kávézót is működtethetne a kultúrházban. 

Több funkciót kaphat a kultúrház
A máriahalmiaktól megtudtuk azt is, hogy a felújítás előtt időszakosan, a különböző programok idején volt csak nyitva a kultúrház. Az önkormányzat azt is tapasztalta, hogy nagyobb rendezvények alatt sokan időznek a főbejárat előtti területen, éppen ezért a felújítás során fontosnak tartották az előtér fejlesztését, a körülmények javítását is. Most akkora felületet burkolnak le a térkővel, ahol kényelmesen el lehet majd férni, sőt igény szerint kisebb sátrat is fel lehet majd ott állítani. 
A tetőtér is több funkciót kap majd, ugyanis a tervek szerint ott kaphatna helyet a könyvtár, ott működne a Digitális Jólét Pont és állandó tevékenységek, illetve kisebb foglalkozások helyszínéül is szolgálhatna. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában