Mindenszentek

2022.11.01. 15:35

A II. világháború szentgyörgymezői áldozataira emlékeztek Esztergomban

Huszonöt esztendeje őrzi emlékmű Esztergomban a második világháborúban elhunyt szentgyörgymezői áldozatok emlékét, a szobornál Mindenszentek napján minden évben megemlékezést tartanak. A Szentgyörgymező Kertbarátkör szervezésében idén is összegyűltek a városrész lakói és lerótták tiszteletüket a hősi halottak előtt.

Walczer Patrik

Forrás: Facebook/Erős Gábor

Erős Gábor országgyűlési képviselőtől, Szentgyörgymező szülöttétől megtudtuk, hogy huszonöt évvel ezelőtt a civil szervezet kezdeményezésére adományokból, többségében a városrészen élő lakosok felajánlásából készülhetett el az alkotás, melyet a 48-as téren, a Szent György-plébániatemplom mellett helyeztek el.

A keddi megemlékezés során hagyományőrző katonák álltak díszsorfalat, Kiss-Maly László plébános pedig áldást mondott. A rövid megemlékezés után egyesével felolvasták a Kertbarátkör elhunyt tagjainak neveit, minden hős tiszteletére csengettek egyet. A hagyomány szerint az alapítók és a városrész önkormányzati képviselője szokott koszorúzni az emlékműnél. Erős Gábor 2021-ig, mint Szentgyörgymező önkormányzati képviselője, az idei évtől kezdve pedig mint a városrész lakója és a térség országgyűlési képviselője hajtott fejet a helyszínen. Utódja, Varga Krisztián, a városrész jelenlegi képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában