Csapadékvíz

2022.11.21. 15:30

84 millió forintos nagy munka kezdődhet el Vérteskethelyen

Hosszú évek problémája oldódhat meg hamarosan Vérteskethelyen, ugyanis egy elnyert pályázatnak köszönhetően felújítják és tökéletesítik a település csapadékvíz-elvezető rendszerét.

Szász Dalma Kitti

A támogatás segítségével felújítják és tökéletesítik a település csapadékvíz-elvezető rendszerét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sz. D. K.

A település önkormányzata nemrégiben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz felhívására benyújtott pályázata több mint 84 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatás segítségével felújítják és tökéletesítik a település csapadékvíz-elvezető rendszerét. 

A korábbi években ugyanis rengeteg problémát okozott a helyieknek az, hogy a település magasabban fekvő területeiről és a külterületről érkező nagy mennyiségű eső elöntötte az utcákat, utána pedig az sártengerré változtatta az aszfaltozott utakat. Csapadékosabb időszakban ez mindmáig nagyban nehezíti nemcsak a helybéliek közlekedését, de az átmenő forgalomét is. 

Ennek a beruházásnak köszönhetően azonban a Kossuth utcában és környékén lévő belterületi értékeket, ingatlanokat, közterületeket, középületeket megvédhetik majd. Az érintett útszakasz északi oldalán mintegy 640 méteren, valamint a déli oldalon a befogadó előtti szakaszon 70 méter hosszan építik ki az új rendszert. A várható burkolt árok építése összesen 712 méteren valósul meg. 

Megújuló villany- és vízhálózat
A Magyar Falu Programnak köszönhetően mintegy 7 millió forintból ismét megújulhat a település óvodája. Korábban magát az épületet újították fel, akkor új nyílászárókat, szigetelést és napelemrendszert kapott az épület. Most pedig a szakemberek a villany- és vízhálózat korszerűsítésén dolgoznak nagy erőkkel hetek óta, amelyek egyébként 1970 óta szolgálták az ingatlanhasználókat. A munkálatok másfél hónappal ezelőtt kezdődtek, ezalatt az idő alatt a gyermekek a szomszédos művelődési házba „költöztek” át, ahol a nagytermet vehették birtokba. A napokban már a festési munkálatok is lezajlottak, már csak apró tennivalók maradtak hátra. Így várhatóan az év utolsó hónapját már a jól megszokott helyükön tölthetik a csemeték. 

A hivatalban nagy reményeket fűznek ehhez a korszerűsítéshez. Úgy vélik, hogy ezzel a projekttel a rendkívüli időjárási helyzetek miatt kialakuló haváriák száma jelentősen csökken, az okozott károk minimalizálódnak, ezáltal az itt élők életminősége is javul majd. 

– Az önkormányzat novemberre már elkészült a tervekkel, amelyeket a közútkezelő már jóvá is hagyott. Egyelőre a vízjogi engedélyre várunk, és ha az megvan, akkor tudjuk kiírni közbeszerzési pályázatra a kivitelezést – tudtuk meg a településvezetőtől. Mint kiderült, a munkálatok várhatóan jövő áprilisban kezdődnek és 2025. szeptember 30-án fejeződnek be. 

A művelődési házból elköltöznek a programok
Amint az óvodások visszaköltöznek a helyükre, a művelődési ház bizonytalan időre – testületi döntés alapján – bezár a hatékonyabb energiafelhasználás miatt. Az önkormányzattól megtudtuk, hogy terveik szerint erre az idősek napi köszöntés után kerül sor. Az intézményben azonban számos olyan program működik, amelyre évek óta nagy igénye van a helybélieknek. Ilyen például a karate, a néptánc és a jóga. Ezeket a szabadidős tevékenységeket addig átköltöztették a nyugdíjasklubhoz, mivel ők egy kisebb helyiségben vannak, amelyet költséghatékonyabb felfűteni az események előtt. Ám ennek ellenére is biztosítani tudják a vérteskethelyieknek a kedvelt programjaikat. Így továbbra is várják a programszervezők az érdeklődőket minden hétköznap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában