Jubileum

2022.11.11. 18:00

150 borlovag foglalta el a Tatai Várat

A Zsigmond Király Borlovagrend jubileumi közgyűlését a vármúzeumnak abban termében tartották, ahol 25 évvel korábban megalakult a társaság. Az eseményre mintegy 30 különböző borlovagrend 150 tagja érkezett az ország különböző borvidékeiről.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Prof. Dr. Kerekes Sándor, a Zsigmond Király Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy 25 éve 11 fő alapította a társaságot, sajnos az idő során közülük többen is elhunytak. 
– Negyedszázada alapították a borlovagrendet. 11 férfiú döntött úgy, hogy a Neszmélyi Borvidéken alapít egy lovagrendet. Nagy öröm számunkra, hogy sokan eljöttek Tatára, hogy megnézzék mindazt, ami van nekünk és hogy milyen szép a város és örülünk, hogy ennek a rendezvénynek a házigazdái lehetünk – mondta a nagymester, aki elárulta, hogy a kulturált borívást szerették volna népszerűsíteni a lovagrend megalapításával. 

– Azt szerettük volna, hogy a borászok inkább együttműködjenek, mint versenyezzenek egymással, mert így többre el lehet jutni. Illetve szerettük volna, ha a tatai gasztronómia is kicsit kap egy fajta minőségellenőrzést. Hiszen a rend alapítói híresek voltak arról, hogy a jó borok készítése mellett jól tudnak főzni – magyarázta Kerekes professzor.  Dr. Horváth József, Tata jegyzője arról beszélt, hogy a Neszmélyi borvidék igazi központja Tata.

Fotós: Goletz-Deák Viktória / Forrás: 24 Óra

– Tata városa törekszik arra, hogy központja legyen ennek a borvidéknek és azt a turisztikai tőkét, amilye van, ennek a borvidéknek a szolgálatába állítsa. A Borlovagrend azt a nagyon fontos szerepet tölti be, hogy a összefogja és egységesen képviselje a környéken a borászattal foglalkozó, bort szerető embereket - magyarázta a jegyző.

Zsigmond Király Borlovagrend
Az Ászár-Neszmélyi borvidéken messzi múltba visszanyúló szőlő és bortermesztési hagyományok tovább fejlesztésének, új életre keltésének szándékával alakult a Zsigmond Király Borlovagrend 1997-ben, egy baráti társaság kezdeményezésére, akkor 11 taggal. Neszmély-Meleges hegy lankáin termő elsősorban fehér borok kellemes íz-harmóniája a latinos kultúra, Pannónia pallérozottsága, a hűség és a megbízhatóság jelképei. A Borlovagrend zászlósbora a Neszmélyi Olaszrizling.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában