Váltás

2022.10.14. 15:02

Régi ismerősként tért vissza Tatára a dandár új parancsnoka (fotók)

Új parancsokot neveztek ki a tatai dandár élére. A leköszönő Lőrincz Gábor dandártábornok péntek reggel adta át az MH. 25. Klapka György Lövészdandár csapat zászlóját Tóth István ezredesnek.

Goletz-Deák Viktória

Tóth István ezredes 20 évig szolgált a tatai dandárnál

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Csaknem négy évig szolgálta szívvel, lélekkel, hittel és becsülettel Lőrincz Gábor dandártábornok a tatai alakulatot. Feladatai befejeztével új célokat tűztek ki számára, ezért átadta a tatai helyőrség vezetését Tóth István ezredesnek. 

Az ünnepélyes zászlóátadást péntek reggel tartották a dandár alakulóterén. Az eseményen többek között részt vett dr. Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnok-helyettese, és dr. Kancz Csaba megyei főispán.

Az ünnepséget az altábornagy nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a tatai dandár mindig is a Magyar Honvédség meghatározó része volt.
– Ahhoz a kiváló munkához, teljesítményhez, amit ez a katonai szervezet elért, kellett Lőrincz tábornok személye, vezetési képessége, felkészültsége. Nagy munka volt, amit a tábornok végrehajtott – köszönte meg a leköszönő parancsnok munkáját az altábornagy. Kiemelte, hogy az elmúlt szűk négy évben hatalmasat fejlődött a helyőrség, mind állományban, mind technikailag.

Az új dandárparancsnok 
Tóth István ezredes is a tatai alakulatnál kezdte a pályafutását még 1998-ban.
– A harckocsizászlóalj állományába szakaszparancsnokként kerültem Tatára. Eltöltöttem itt húsz évet. Ez idő alatt különböző parancsnoki és törzsi beosztásokban dolgoztam a harckocsi és a lövész zászlóaljnál – mondta az ezredes, aki szerint Lőrincz dandártábornok magasra tette a lécet.
– Azt gondolom, hogy azt a munkát kell folytatnunk, amit a dandár itt megkezdett. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelkedő helyszíne Tata. Feladatunk az, hogy a kiképzések folytatása, valamint a technikai eszközök rendszerbe állítása mellett a logisztikai háttér megteremtése megvalósuljon. 

Lőrincz Gábor dandártábornok búcsújában elmondta, egykori tatai katonaként számára nagyon fontos volt, hogy a tatai dandárban a katonák is jól érezzék magukat.

– Az emberek fejébe hitet kell önteni, hogy bejöjjenek katonának, katonák maradjanak és a hadseregükhöz, a hazájukhoz lojálisan hajtsák végre a feladataikat. Ez nem megy máról holnapra, és talán ez a legnehezebb feladat – vélekedett a dandártábornok, aki 1992-ben hadnagyként a tatai dandárnál kezdte katonai pályafutását a harckocsizászlóaljnál.

– Annak idején nagyon sok dologra mondtam, hogy ha én lennék a parancsnok, ezt máshogy csinálnám. És most itt volt a lehetőség, hogy máshogy csináljam. Nyilván ehhez kellett az a csapat, ami beállt mögém. Azt mondtam, hogy mindennap menjünk előre egy centit. És így haladtunk előre – mondta Lőrincz Gábor, aki többek között a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának lesz a parancsnok-helyettese. Ez azt jelenti, hogy hét szárazföldi katonai szervezetnek a kiképzésével, fejlesztésével, szakirányításával kell foglalkoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában