Városi természetfilm

2022.10.19. 10:05

Videó: macskát fogott vacsorára egy róka Tatabányán

A videó Kertvárosban készült október 17-én, hétfőn este. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő rókák és más vadak a városias lakókörnyezetben is.

Kemma.hu

Forrás: Bors

Fotó: Czerkl Gábor

Róka portyázott Tatabánya kertvárosi részén október 17-én, hétfőn este valamivel 8 óra után. A felvétel a Móricz Zsigmond utca és Majakovszkij utca sarkán készült. A felvételen jól látszik, hogy a róka egy macskát fogott, amit aztán el is visz magával.

Akinek állata van a környéken, vigyázzon rá, de ezen felül mit tehetünk, ha városi lakókörnyezetünkben rókával találkozunk. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok a róka fő zsákmányállatai, de a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel is biztosabb, kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.

A róka képes megszokni az ember közelségét és félelem nélkül mozogni az utcákon és kertekben. Önmagában tehát az, hogy rókát látunk lakott területen, nem azonosítható azzal, hogy az állat veszett volna. 

Ha rókával találkozunk, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt, hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe az ember látványától, de biztos, hogy igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni, esetleg embert vagy háziállatot támad meg, már gyanakodhatunk veszettségre. Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH 80/263-244-es Zöld Számán, illetve a [email protected] e-mail címen lehet bejelentést tenni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában