Elismerés

2022.10.22. 07:00

Tatának ítélték idén a rangos Hild János-díjat

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) az értékekkel gazdálkodó, koncepciózus, tudatos, városfejlesztésért ítélte a városnak az elismerést.

Goletz Deák Viktória

Michl József átvette a díjat Salamin Gézától

Forrás: tata.hu

Elnyerte a települési Hild János-díjat Tata Város Önkormányzata.  A díjat október 21-én Pécsen vette át Salamin Gézától, a MUT elnökétől Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester és dr. Horváth József jegyző. Az elismerés nyomán Komárom-Esztergom megyében Tata lett az első Hild-díjas település.

A tatai pályázat többek között várost, a helyi településszerkezet, valamint az épített és természeti környezet viszonyát, a városfejlesztés tervezésének rendszerét és koncepcióját, illetve a már megvalósult programokat és projekteket mutatta be.

A Hild-díjról
Külön kerülnek elbírálásra a 2000 fő alatti, a 2000 és 20.000 fő közötti, valamint a 20.000 fő feletti lakosú települések pályázatai. A díjat a MUT elnöksége ítéli oda, az elnökség tagjainak, a területi főépítészeknek és a regionális fejlesztési ügynökségeknek a véleményét is kikérve. A díjra pályázatot nyújthatott be minden olyan önkormányzat, amely legalább nyolc éve dokumentáltan tudatos, célszerű stratégia alapján tervezi és valósítja meg fejlesztéseit. 

A MUT méltatása szerint Tata, a 2008-ban elfogadott hosszú távú és komplex Magyary-tervében megfogalmazott városfejlesztési politikával sikeres, számos rangos díjjal elismert erőfeszítést tett az épített környezet minősége, az élhetőség, a lakhatóság, a társadalmi integráció, a fenntarthatóság és természeti környezet értékeinek fejlesztése terén. 

Ebből kiemelkedik a magyarországi városok közül másodikként 2013-ban kapott, az Európa Tanács által adományozott Európa-díj. Illetve Tata az elmúlt 20 évben integrált megközelítéssel megújította városközpontját, szolgáltatási infrastruktúráját, fejlesztette természeti környezetét, parkjait, kerékpáros közlekedési hálózatát, s ebben hangsúlyt kapott a társadalmi szolgáltatási hálózat, illetve a közösségi élet fejlesztése. A MUT ebben az évben már 38. alkalommal adta át a települési Hild János-díjat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában