Étrendkiegészítő

2022.10.08. 15:30

Szőlőmagolajat és őrleményt is készít a jövőben a Kősziklás Borászat

A dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat fő profilja, a borkészítés nem változott, de a melléktermékek újrahasznosításának lehetőségével, úgymint szőlőmagolaj- és szőlőliszt-gyártás a pincészet kiválóan kiegészítheti bevételi forrásait.

Petrik József

A borászati mellékterméknek számító szőlőtörköly feldolgozására alkalmas berendezések már megérkeztek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az Interreg szlovák-magyar határon átnyúló együttműködés keretében, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás, illetve a Kősziklás szervezett üzemlátogatás és szakmai tájékoztatót a borászatban. Itt mutatták be a Food Industry című foglalkoztatási célú térségi akciótervhez kapcsolódó projekt egy újabb, jelentős fejlesztését is. Ennek lényege egy olyan, 200 ezer eurós eszközbeszerzés, amely lehetőséget teremtett a szőlőtörköly feldolgozására, valamint szőlőmagolaj és szőlőmag őrlemény készítésére.

Kiváló étrendkiegészítő - A szőlőtörköly, a szőlőmag és a szőlőmag olaj, mint végtermék annál értékesebb, minél érettebb a termés. A projekt során beszerzett gépek kiválóan alkalmasak a mag és a héj szétválasztására, külön-külön feldolgozására. A magból azonban nem csak őrlemény készülhet, hanem olaj is. A feldolgozás során – a kutatások is alátámasztották, hogy – a kék szőlő héja, magja az „értékesebb. Kiváló étrendkiegészítő készülhet belőle, amely rendkívül előnyös, természetes antioxidáns. Ezáltal hozzájárulnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához. Ezentúl, illetve egyebek mellett, az immunrendszert erősíti, így remek élettani hatásokkal bír. A „szőlőliszt” csaknem száz százalékban felszívódik a szervezetben.

Vasi Emma, a társulás igazgatója kiemelte, hogy a a projektben öt vállalat és két kutatóintézet vett részt. A Kősziklás borászat eddig „csak” bort készített, a pályázati forrással támogatott beruházásnak köszönhetően már szőlőmagolajat és szőlőlisztet is gyárthat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos egyebek mellett azt hangsúlyozta, a projekt a határon átnyúló együttműködést és a gazdaságfejlesztést támogatta. 

Szűkebb hazánk és a szlovákiai Nyitra megye már eddig is szép eredményeket ért el az együttműködésben Bizonyítva, hogy érdemes a közös projekteket támogatni, komplex gazdaságfejlesztő zónákat létrehozni. Ennek része a dunaszentmiklósi is. Ebben az egységes gazdasági térben a vállalati kapcsolatok egymást, a piacon maradást is erősítik. Az eszközvásárlás új irányt adhat a piac mozgásaihoz igazodásban, és segíti a több lábon állást.

– fogalmazott az országgyűlési képviselő, kormánybiztos.

Emmer Szabolcs, a Kősziklás borászat társtulajdonosa azt emelte ki, hogy a berendezések megvásárlásával a borászati, úgynevezett melléktermékek újrahasznosítása előtt nyílik új lehetőség. A szőlőtörköly, a szőlőmag és héj feldolgozáshoz szükséges eszközök nagy része már meg is érkezett a céghez.

A szakember említést tett arról is, a fejlődést mutatja az is, hogy amíg tavaly az 1500 mázsányi termést kézzel szüretelték le, addig az idén már ezt a feladatot a szőlőkombájnra bízták, és amíg korábban a szőlőtörkölyből pálinkát főztek, most kifejezetten kedvező élettani hatású termékeket állítanak majd elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában