Beruházás

2022.10.23. 15:11

Süttőn fontos a jövő nemzedéke: kétszintes épületben fejlődhetnek az ovisok és bölcsisek

Az utolsó fázisánál tartanak az új süttői óvodai-bölcsődei épület kivitelezési munkálatai, melyet minden bizonnyal nagy örömmel vesznek majd birtokba a gyermekek és az óvodapedagógusok.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A süttői önkormányzat még 2019-ben a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) mintegy 306 millió forint támogatást nyert el egy új óvoda és bölcsőde megépítésére. A mostani intézmény egy régi, csak részben önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban működik, melyet egyébként nem erre a célra építettek. Több szempontból is érthető, hogy a település vezetése úgy új, saját tulajdonú intézmény kivitelezése mellett döntött. 

Megújult a nagyterem
Régi vágya volt a település vezetésének, hogy felújítsák a Hengermalom Közösségi Ház nagytermét. A Magyar Falu Programban 25 millió forint támogatást ítéltek meg az önkormányzat számára, melyből elvégezhették a teljes rekonstrukciót. A régi téglafalakat nem vakolták be, csak impregnálták, így igazi rusztikust hatást kelt a látványa. Az aljzatot süttői mészkő alkotja, a gyönyörű kovácsoltvas csillárok pedig még hangulatosabbá teszik a helyiséget. Mivel az épület egykoron kőfaragóműhely volt, szeretnének híres dinasztiák tagjairól képeket összegyűjteni, melyek ékes díszítőelemei lehetnek a patinás falaknak. Érdekesség, hogy szintén itt látható a százéves süttői általános iskola eredeti bejárata, melyet emlékként meghagytak az utókor számára. 

A Budapesti Erdőgazdaságtól vásárolt telken egy új 776 négyzetméteres, kétszintes épület létesül, melyben három darab, összesen 73 férőhelyes óvodai, továbbá egy 14 férőhelyes bölcsődei foglalkoztatót alakítanak ki. A használatbavételi engedélyhez bizonyos, az eredeti pályázatban nem szereplő munkálatokat is el kellett végeznie a közbeszerzésen legkedvezőbb ajánlatot beadó Lodzsa Kft.-nek, mind például parkolók, járdák, kerítés építése és az utcai ivóvízhálózatra való rákötés. A Pénzügyminisztériumhoz fordultak segítségért, a tárca 54 millió forintot ítélt meg Süttőnek, melyből az említett feladatokat finanszírozhatták. 

Az elnyert összeg egy részét, mintegy 18 millió forintot az új bútorok legyártására fordítottak. Az önkormányzat egy táti vállalkozót bízott meg a feladattal, aki az óvodapedagógusokkal egyeztetve készítette el a csoportszobák, az öltözők, a mosdóhelységek bútorzatát. E támogatásból valósul meg a konyhai felszerelések beszerzése, valamint a függönyök, karnisok készítése. Ha a kivitelezési munkálatok befejezése után az önkormányzat megszerzi a működési és használatbavételi engedélyeket, úgy jövőre átadhatják az intézményt. A település vezetése örömét fejezte ki, hogy a megyei önkormányzat segítségével megvalósulhat egy régi álmuk. 

Teraszburkolat is készült
Az önkormányzat nemcsak a TOP-ban, hanem a Magyar Falu Programban is eredményesen szerepel. Utóbbi fejlesztési program révén számos olyan kisebb kaliberű projekt is megvalósulhatott Süttőn, melyre pusztán önerőből nem nyílna lehetőség. Három évvel ezelőtt mintegy 8,1 millió forintos támogatást ítéltek meg a településnek, melynek felhasználásával korszerűbb és komfortosabb lett a polgármesteri hivatal épülete. A tavalyi esztendőben mintegy 5 millió forintot nyertek el a süttői óvoda fejlesztésére. Ebből az összegből teraszburkolat létesült, továbbá az erdészet felőli oldalon úgynevezett gabion fallal, vagyis fémrácsból készült, kaviccsal és kővel feltöltött tartóelemből álló kerítéssel választották el az óvodát a szomszédos telektől.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában