Energiaválság

2022.10.05. 07:00

Spórol Tata: lekapcsolják a díszvilágítást a várban és az Esterházy-kastélyban is

A városi intézmények és cégek vezetőivel tartott egyeztetést a megemelkedett energiaárak miatti intézkedésekkel kapcsolatban az önkormányzat október 4-én, kedden a városházán.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Az energiaárak nagymértékű emelkedése a tatai önkormányzatot is komolyan érinti: 2022 végéig várhatóan 100 millió forintos többletkiadást jelent a városnak az megnövekedett energiaköltségek kifizetése. Azért, hogy a városüzemeltetés továbbra is stabilan, biztonságosan működhessen, az önkormányzat számos pénzügyi és energiamegtakarítást célzó intézkedést tesz a következő időszakban.

– Nagyon fontos egyeztetnünk azokat a változtatásokat, amelyeket az energiaköltségeink, a gáz, az elektromos áram és a távhő, árának emelkedése miatt vezetünk be. A városvezetés áttekintette az intézményeink működését, és mivel már több, mint 10 éve alkalmazunk energetikus szakembert, így ennek köszönhetően nagyon pontos viszonyítási adatok állnak a rendelkezésünkre az elmúlt esztendőkről – fogalmazott Michl József polgármester a Városházán.

– A nagy fogyasztással működő épületeinkre vonatkozóan közbeszerzési eljárás keretében már sikerült szerződést kötnünk a gázra, ebben az esetben körülbelül 1000 forintos köbméterárral számolunk a következő hónapokban. A kisebb gázfogyasztású intézményeink esetében a beszerzés még folyamatban van, emellett pedig azt látjuk, hogy a távhő díja a korábbihoz képest hat-hétszeres lesz. Azt kell most egyeztetnünk és összehangolnunk a cégeinkkel, intézményeinkkel, hogy ki milyen megtakarítást, költségcsökkentést, vagy éppen bevételnövekedést tud elérni – folytatta a városvezető.

– Az önkormányzat megkezdte a konkrét takarékossági intézkedéseinek bevezetését, ilyen például, hogy elmaradnak az Öreg-tavi Nagy Halászat kísérőprogramjai, döntöttünk arról, hogy idén nem lesz év végi ünnepi díszkivilágítás a városban, és a tanuszoda is zárva marad az év hátralévő részében. A legapróbb megtakarításokat is össze kell gyűjtenünk, hogy a 2022 végéig keletkező, 100 milliós pluszköltséget ki tudjuk gazdálkodni, 2023-ban pedig akár az 1 milliárd forintot is elérheti majd az a többletkiadás, ami az energiaárak növekedéséből fakad – hangsúlyozta Michl József.

A témával összefüggésben a képviselő-testület szeptemberi ülésén már tárgyalt egy tájékoztatóról, amely a lehetséges megtakarításokat is sorra vette. Az önkormányzat példát szeretne mutatni a takarékossági intézkedésekkel, ezért ahol a rendszer lehetővé teszi, illetve a környezet megfelelően megvilágított, ott az épületei díszvilágításait lekapcsolja.

További lehetőség a díszkutak, szökőkutak, automata öntözőrendszerek leállítása is, ezzel az áram költségeken felül jelentős vízdíjat is meg lehet takarítani, de egy szárazabb október esetén lehetőség lesz az öntözőrendszer eseti manuális visszakapcsolására. A takarékosság jegyében a következő időszakban lekapcsolják a díszvilágítást a Tatai Várban, az Eötvös Gimnáziumban, az Esterházy- kastélyban, a Szent Kereszt Plébániatemplomban, a Kálvária-dombon a Kálvária szoborcsoportnál és a Fellner Jakab kilátónál, valamint éjjelente szünetelni fog az Angolkert közvilágítása.

Döntést kell hozni arról is, hogy az előttünk álló időszakra mely épületeket lehet időszakosan bezárni, a működést minimálisra csökkenteni, vagy megszüntetni. Ilyen épület például a nemrég visszakapott Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Fenyő-téri fiók könyvtára, amelyet a fűtési időszakban nem fognak üzemeltetni.  

A költségtakarékos működés természetesen érinti a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalt, amely jó példával szeretne elöl járni, ezért a hivatal vezetése számos intézkedés bevezetését tervezi. Ezzel kapcsolatban dr. Horváth József jegyző tájékoztatott arról, hogy felülvizsgálják a jelenlegi munkarendet, beleértve a munkaidő rendszerét, a kötelező feladatellátás energiaigényét és a különböző irodák, hivatali egységek fűtését is. Ehhez szakértőket vesznek igénybe, akik optimalizálni tudják a fogyasztást, illetve a módszertant, mindennek a tapasztalatait pedig továbbítani fogják a városi intézmények felé. Átnézik emellett az összes olyan munkavállalói megbízást, amelyek ebben a nehéz időszakban átmenetileg esetlegesen felfüggeszthetőek, és azt is vizsgálni fogják, hogy mely épületeket vagy épületrészeket lehet ideiglenesen kivonni a működésből.

Nem Tata az első település, ahol a megemelkedett energiaárak miatt takarékossági intézkedéseket vezetnek be. Mint arról korábban beszámoltunk, a Csobbanó uszoda bezárása, valamint a sportlétesítmények fűtés nélküli üzemeltetése után újabb megszorításra kényszerült Oroszlány önkormányzata is. Az oroszlany.hu számolt be arról, hogy Lazók Zoltán polgármester saját hatáskörben azt a döntést hozta, hogy további intézkedésig a fűtésszolgáltatás hétfő reggel, szigorú takarékossági elvárások mellett, csupán a város oktatási és szociális intézményeiben indul újra.

A polgármesteri hivatal, a művelődési ház és a kormányhivatal október hónapban várhatóan fűtés nélkül üzemel majd. Az állami fenntartású oktatási intézmények (az általános és középiskolák) a Tatabányai Tankerületi Központ és a Tatabányai Szakképzési Centrum döntése szerint fognak működni, tették hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában