KEMHESZ

2022.10.18. 18:00

Pontytilalom volt a Dunán - telepítették a halakat Komáromnál és Esztergomnál

A megyei horgászegyesületek szövetsége (KEMHESZ) összesen 5800 kiló pontyot telepített az esztergomi szénrakodónál, valamint a neszmélyi és a szőnyi Duna ágban.

P. J.

Fotó: Kovács Gergely

Annak érdekében, hogy a kihelyezett halak megtalálják életterüket, a telepítések környékén, illetve azt követően  – néhány napig – tilos volt pecázni.. Mivel a most telepített halak között akadnak 35 centinél kisebb példányok is, így a halőri szolgálat a tilalom lejárta után fokozott figyelemmel kíséri majd a horgászok tevékenységét. Az ideiglenes tilalmi övezetről a szövetség részletes, térképes tájékoztatást is közzé tett a honlapján.

Több helyszínen engedték a halakat a Dunába
Fotós: Kovács Gergely

A telepítés során 3,2 tonna, úgynevezett háromnyaras és 2,6 tonna kétnyaras ponty került a folyóba. A háromnyaras pontyok átlagos súlya eléri a 2,2 kilót. Az akciót az országos horgászszövetség támogatása tette lehetővé, ez a program az őshonos halfajok telepítését segíti elő.

Fotós: Kovács Gergely

A KEMHESZ, mint a megyei Duna szakasz kezelője céljai között szerepel, hogy megőrizze vizeink élővilágának sokszínűségét, az abban lévő fajok változatosságát. Miközben a telepítések hozzájárulnak, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában