Emlékek

2022.10.16. 10:57

Műtárgymesék a komáromi múzeumban: méltóképpen búcsúztak a régi épülettől

Huszonhat év után búcsúztak el a komáromi Klapka György Múzeum régi épületétől munkatársak és látogatók. Az intézmény dolgozói kedvenc műtárgyaik történetét is megosztották a résztvevőkkel szombat délután.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

 – 1996-ban, a Komáromi Napok rendezvénysorozat alatt nyílt meg a múzeum Kelemen László utcai főépülete – idézte fel Számadó Emese múzeumigazgató.

Azért kapták meg ezt az épületet annak idején, mert a szőnyi Vásártéren 1992 óta folyó ásatásokon olyan fantasztikus falfestmények és egyéb tárgyi leletek kerültek elő, amelyek megérdemeltek egy nagy, állandó kiállítást. Később időszaki kiállításokat is indítottak, ahol főként Komáromhoz kötődő képzőművészek tárlatai nyíltak meg, valamint helytörténeti anyagokat is bemutattak. Hangsúlyozta, a múzeum kollektívája kiváló kollégákkal bővült az évek során.

Meghitt hangulatban mlékeztek
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A költözés során a kisebb tárgyakat az intézmény dolgozói csomagolják össze, illetve szállítják el a múzeumi autóval. A falfestményeket restaurátorok készítik el az indulásra, a szarkofágokat egy külön cég viszi át a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba.

A múzeum munkatársai izgalmas előadásokkal, műtárgymesékkel készültek az alkalomra. Számadó Emese kedvencei a szarkofágok, amelyeket 1998-ban tártak fel dr. Borhy Lászlóval, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorával közösen, de a Vásártér környékén talált falfestmények is közel állnak a szívéhez. Dr. Gátfalvi-Delbó Gabriella egy tetőfedő tégláról beszélt, amelyet 2015-ben talált és amely a nagy római költőt, Ovidiust ábrázolja. Ez az egyetlen olyan ábrázolás a világon az ókorból, amelyen a költő látható. Réső György borotvákat mutatott, és a római kori borotválkozási szokásokba engedett betekintést. Azt is elárulta, a rómaiak körében Publius Cornelius Scipio Africanus terjesztette el a rendszeres borotválkozás szokását. A római hadvezér persze elsősorban inkább arról híres, hogy legyőzte Hannibál karthágói hadvezért.

Sokan voltak kiváncsiak a történetekre
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Pokornyi Gábor törvénytábla-töredékekről beszélt, Molnár Dorina pedig fibulákról, amelyek díszes ruhakapcsolók. Ábrahám Tamás a 19. század végén működő szőnyi csonthamisítók történetét idézte fel, a valódi leletnek látszó tárgyakból még a londoni British Múzeumba is került, igaz, már az intézmény raktárában van az ügyes hamisítvány. Ölveczky Balázs dobókockákat választott, amelyek közül az egyik egy cinkelt kocka volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában