Koszorúztak

2022.10.21. 19:21

Műsorral emlékezett Dorog 1956 októberére

Pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhatodik évfordulója alkalmából tartottak koszorúzással és műsorral egybekötött megemlékezést a Hősök terén.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Himnusz eléneklése után köszöntötték a meghívott vendégeket, majd dr. Tittmann János polgármester történelmi emlékezését hallhattuk, melynek középpontjában Prohászka Ottokár atya, író Szent István alakja című műve állt. 

– A sötétben bontakozik ki, ölt alakot a hős, a szent, az egyének, közösségek és nemzetek erénye úgy, mint ahogy a sötét éjben csillannak fel a csillagok felettünk – mondta dr. Tittmann János polgármester az ünnepségen. Hosszasan beszélt Prohászka Ottokár: Szent István alakja című művéről, amivel a szerző rámutat arra, hogy a történelmi távlatokban való napi helyzetértékelés minden közfelelősséget vállaló személytől elvárható.

Dr. Tittmann János szerint a visszatekintéseknek mindig az az értelme, hogy a mával élő összefüggéseket meglássuk, és úgy véli, hogy áldozatvállalásainkkor vissza kell találnunk az eredeti, államalapítónk szándékához, hogy észrevegyük a történelmi tanulságok és napjaink kihívásai közötti kapcsolatot. Dorog polgármestere az ukrajnai harcokra és a gazdasági helyzetre is kitért, majd úgy fogalmazott: adjunk hálát, hogy nem óvóhelyen vagyunk, és azért is, hogy a talán Iránban gyártott drónbombák nem a mi lakótelepeinknek a környezetében érnek talajt, és okoznak súlyos szenvedést. Beszédét azzal zárta, hogy a kultúrára a mostani nehéz időkben is szükség van, így az önkorlátozó intézkedések mellett is fognak rendezvényeket tartani.

A hősök előtti tisztelgés jegyében a GlobArt Művészeti Egyesület Október 23 emlékére című műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Fellépett Dörnyei Szabolcs gitárművész, Császár Vica táncművész, Mladoniczki Dávid színművész-énekes, Partos Dorka fuvolaművész és Szabó Emőke színművész is.

Az előadás után következett a koszorúzás. Elsőként Erős Gábor, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője hajtott fejet az emlékműnél, majd többek között Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, a városi és nemzetiségi önkormányzatok, intézmények, szervezetek és vállalatok virágait helyezték el a Hősök terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában