Isten háza

2022.10.02. 16:44

Megújult a neszmélyi református templom

Az Árpád-kori műemlék templom felújításának első fázisa sikeresen véget ért.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

A Magyar Templom-felújítási Program keretében meghirdetett Egyházi épített örökség védelme címen kiírt pályázaton a Neszmélyi Református Egyházközség 14 millió 972ezer 200 forint támogatást nyert. Ezen összeg felhasználásával a nyár folyamán megtörténtek a legfontosabb és legsürgősebb munkálatok.

A templom felvizesedett falainak injektálása után a belső vakolás és festés következett. Majd a templomkertben a felszíni vizek elvezetése valósult meg. E renoválást hosszas előkészítő munka után előzte meg. Mivel a templom kiemelt műemléki értéket képvisel, ezért régészeti és falkutatási munkára is szükség volt a felújítási terveknek megfelelően.

A falak injektálása során derült ki, hogy nagyobb felületen kell a vakolatot cserélni, mint azt a korábbi vizsgálatok mutatták, ezért a többletköltség fedezésére Neszmély önkormányzata nyújtott segítséget 600 ezer forint értékben. Ez a felújítás teljes egészében speciális szakipari munkát igényelt, ezért 255 munkaórát önkéntes munkával végeztek el egyházközség tagjai és segítőik.

A külső tereprendezés egyelőre még csak részben valósult meg, hiszen a vízelvezetésen kívül még új járda építésére és a külső tereprendezésre is szükség lesz. Ennek megvalósítását azonban e pályázati pénzösszeg nem tartalmazta, ezért a református templom külső megújulása a remények szerint egy következő fázisban történik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában