Honvédelem

2022.10.18. 15:10

Megérkezett a negyedik tarackágyú is a tatai dandárhoz

Goletz-Deák Viktória

Forrás: honvedelem.hu

Október első felében érkezett be a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába a negyedik Panzerhaubitze (PzH) 2000 HU önjáró tüzér löveg és az első Panzerhaubitze 2000 DTT (Driver Trainer Tank) vezetéstechnikai kiképzési eszköz, adta hírül a hovedelem.hu.

A jármű egy PzH 2000 alvázból és egy vezető kiképző kabinból áll. A lövegtorony helyén kialakított kabinban foglal helyet a vezetéstechnikai kiképző, illetve két további személy.

A negyedik Panzerhaubitze (PzH) 2000 HU önjáró tüzér löveg
Forrás: honvedelem.hu

 

 Az alváz teljes mértékben azonos a PzH 2000 önjáró löveggel, a minimális különbséget csak a kezelőszervek dualitása jelenti, amelynek köszönhetően az instruktor bármikor át tudja venni a jármű irányítását. Az eszköznek köszönhetően a kiképzendő harcjárművezetők közel valós körülmények között készülhetnek fel a PzH 2000 önjáró lövegek vezetésére. 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen 24 Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyúval is bővülni fog a Magyar Honvédség eszköztára. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya számára még a harcjárművek érkezése előtt megkezdődött a típusra történő átképzés Németországban. Az első tarackágyú augusztus 10-én érkezett meg a tatai dandárhoz, a második pontosan egy héttel később gördültek be a laktanyába. 

Az első tesztlövéseket szeptember közepén hajtották végre a 101. Tüzérosztály katonái a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, Bakonykútiban. 

 

A sikeres teszt után pedig már "élesben" is bevethették az új szerzeményeket: a Panzerhaubitze 2000 HU önjáró tüzér lövegek is részt vettek a Brave Warrior 2022 elnevezésű többnemzeti gyakorlat szeptember 28-29-ei szakmai és bemutató napján a Bakonyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában