A város máshogy

2022.10.08. 12:08

Ma van a Barangolónap: újra nyakunkba vehetjük Tatabányát

Az Agora kedvelt, ritkán, ám újra és újra visszatérő programja a Barangolónap, amely szűkebb környezetünk felfedezéséről, a rácsodálozásról szól. És mindig valami újdonsággal jelentkezik.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: A. P. A.

Barangolónap …avagy Tatabánya egy kicsit más szemszögből.

– hangzik a program találó szlogenje. Hiszen, ha úgy is érezzük hogy ismerjük a várost, ahol élünk vagy dolgozunk, a Barangolónap túrái biztosan meglepetésekkel szolgálnak majd. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit hamar letudhatunk a Vértes Agorájánál, ahol a részvételre jogosító menetjegyeket is átvehetjük.

A szervezők az Újvárosi séta kivételével minden helyszínre autóbusszal viszik-hozzák a résztvevőket. Az indulás és érkezés helyszíne pedig a Vértes Agorája Szent Borbála téri főbejárata.

A helytörténeti sétákat a Tatabányai Múzeum munkatársai vezetik. Az idei barangolónapon három téma kínálja magát, amelyek valójában több különböző túrát rejtenek.

TATABÁNYA, TE ÉDES!

Városunk édes-kedves cukrászdái, a STOP, a Roberto és GÁLA Korzó is bemutatkozik ezen a napon. A házigazdák minden helyszínen a kizárólag rájuk jellemző cukrászati termékkel készülnek.

A résztvevők megismerkednek a cukrászdák történetével, a specialitásaikkal, a kreatív cukrászat helyi termékeivel, a sütemények cukor nélküli változataival, mindeközben kóstolhatnak, vásárolhatnak a családnak, elmerülhetnek az édes életben, Tatabányán.

Elsődleges tanács: Ezen a napon félre kell tenni a fogyókúrát! Élvezni kell az édes, habos és sós süteményeket, a jobbnál jobb kávékat, a mértékletesség jegyében a cukor nélküli, diétás különlegességeket és gombócszámra nyalni a fagyit… A szervezők szívesen veszik, ha a regisztráló édességhívők különleges családi receptet is hoznak magukkal a cukrászok számára, hátha kisül belőle valami jó!

  • Időtartam: kb. 3 óra
  • Maximális létszám: 16 fő
  • Induló túra: 14:00 óra

ERŐMŰI TÚRÁK

Különleges lehetőség minden érdeklődő számára, hogy betekinthessen a több mint 120 éves Tatabányai Erőmű mindennapjaiba. A túra résztvevői ugyanis testközelből ismerkedhetnek meg a több évtizedes gépekkel, berendezésekkel, megtapasztalhatják, milyen is az „erőművi érzés” láthatják a legújabb fejlesztéseket, környezetbarát technológiákat.

Az erőmű csak zárt cipőben és ruházatban látogatható, a szükséges védőfelszerelést a helyszínen biztosítják. A beléptetéshez elengedhetetlenlül szükséges, hogy elkérjék a résztvevők ‘személyi igazolvány’-számát, ez ugyanis az erőműbe való belépés feltétele.

  • Időtartam: 1 óra 45 perc
  • Maximális létszám: 35 fő
  • Induló túrák: 13:00, 15:00 óra
     

HELYTÖRTÉNETI SÉTÁK - SZOBORNÉZŐ

Bár az Újvárosi túra csak délelőtt indult, a Kocsmatúra elnevezésű kalandra pedig minden jegy elkelt, a Szobornéző túra még várja a regisztrálókat. A túra első állomása a Bányászati és Ipari Skanzen, ott pedig Donáth Gyula Turul szobrának váza, majd következik a Stúdium tér, a Millenniumi Közpark, végül pedig a Kő-hegy a Turul-emlékművel. Közben pedig köztéri szobrok és műemlékek , amelyek alkotóiról, keletkezéséről, történeteiről hallhatunk a túra során. 

  • Időtartam: kb. 3 óra
  • Maximális létszám: 45 fő
  • Induló túra: 14:00 óra
    És a Barangolónap itt még nem ér véget: egy óriási, nyitott és ingyenes rockabilly partival zárul Agora előtti tér, a Boka Boogie Band-del, amely 17:00 órakor kezdődik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában