Megemlékezések

2022.10.21. 07:00

Koszorúzással, színvonalas műsorokkal készülnek október 23-ra megyénkben

Megyeszerte megemlékeznek a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A programok közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ászáron vasárnap 15 órakor a Jászai Mari Általános Iskolában adnak műsort az intézmény diákjai. Az esemény az iskola előtti kopjafánál, koszorúzással zárul.

Bábolnán pénteken 16 órakor kezdődik az ünnepi műsor az ’56-os emlékműnél. A megemlékezés a régi temetőben, a kopjafánál zárul.

Dorogon pénteken 10 órakor a Hősök terén lévő emlékműnél tartják a városi ünnepséget, ahol dr. Tittmann János mond
beszédet.

Esztergomban vasárnap 17 órától a Széchenyi téren, a városháza falán lévő 1956-os emléktáblánál tartják a városi megemlékezést és koszorúzást. Közreműködnek a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanulói. Október 26-án, 18 órakor a Sötétkapunál emlékeznek meg az 1956-os forradalom esztergomi áldozatairól. 

Héregen a kultúrházban vasárnap 17 órakor kezdődik a program. Márkus Gábor lelkész, középiskolai tanár, a Tatai Református Gimnázium címzetes igazgatója és Dr. Wnecz Balázs, a megyei levéltár igazgatója tartanak előadást. A megyei események felidézésében Döbrentey Ildikó, Janik-Prech Abigél, Juhász Zoltán András, Levente Péter, Nieszner Kata, Takács Piroska és az Echo kapelle működik közre.

Kisbéren vasárnap 18 órakor a Pilbauer közben koszorúznak, ezt követően a Wass Albert Művelődési Központ színháztermében Pro Urbe díjakat adnak át, majd a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóinak ünnepi műsora következik. Beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Komáromban vasárnap 8 óra 30 perckor Szőnyben, a Hősök terén koszorúznak, majd 9 órakor a komáromi lenfonó gyárnál. 9 óra 30 perckor szentmise kezdődik a katolikus nagytemplomban. 10 órakor a református templomban lesz istentisztelet, 11 órakor pedig a városi megemlékezés veszi kezdetét az 1956-os szobornál. Beszédet mond Blaskó József középiskolai tanár. Közreműködik a Concordia Vegyeskar, a Komáromi Katolikus Kórus, Vadkerti Imre énekes, Gál László szavaló, Korpás Réka és Janovszki Csenge népdalénekesek, Oláh Kálmán tanár.

Mocsán vasárnap 15 órakor a művelődési házban lesz a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondanak az Arany János Általános Iskola tanulói. Az ünnepség után adják át a Mocsa kitüntető emlékérmet.

Nyergesújfalun az önkormányzati képviselő-testület vasárnap 10 órára várja a város lakóit emlékidézésre, koszorúzásra az új köztemetőbe. Horváth Dániel képviselő mond beszédet, közreműködik a helyi Szabolcsi Bence Zeneiskola fúvószenekara és Mohácsi Attila, a Győri Nemzeti Színház színművésze.

Oroszlányban vasárnap 16 órakor beszédet mond Lazók Zoltán polgármester az ’56-osok terén. Műsort ad Csjef Klaudia énekművész és R. Kárpáti Péter színész. 17 óra 30 perckor a művelődési központban nyílik meg a Hazádnak rendületlenül Görgényi István – 1956 című kiállítás.

Súron vasárnap 17 órakor az Arany János Általános Iskola tanulói a Kárpátiék lánya és egy Kalap című ünnepi műsorukat mutatják be. A programnak a súri kultúrotthon ad helyet.

Tatán több megemlékezést is rendeznek. Szombaton 18 órakor az Öreg-tó partján lévő kopjafánál koszorúznak. Beszédet mond: Markovics Milán Mór őrnagy és Halápi Levente, a Tatai Fidelitas elnöke. Közreműködik: Petőházi Margit és Tolcsvay Béla. Vasárnap 9 óra 30 perctől a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél gyűlnek össze az emlékezők. Beszédet mond Dömötör Csaba államtitkár, Michl József polgármester és Bátki Piroska diákpolgármester. Közreműködnek: Gaál András és Horváth Emma – a Peron Tehetségközpont diákjai, Hartman Mártonné, Dr. Kálmán Szabolcs és Keresztesi József – a Tatai Versbarátok Köre tagjai, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté karmester vezetésével valamint valamint Jenei Márta.

Tatabányán vasárnap 17 órakor a Béke parkban gyűlnek össze az emlékezők. Baráth Áron Bibó István A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című könyvéből idéz, majd beszédet mond Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő. Ezt követően Baráth Áron Nemes Nagy Ágnes Egy koponya belsejében című versét mondja el.

Tokodon pénteken 16 órakor az általános iskola aulájában kezdődik a program. Köszöntőt mond Bánhidi László polgármester, majd D. Szabó Miklós pedagógus beszéde következik. Az általános iskolások műsora után a Kék Nefelejcs Nótakör jön, majd a kopjafáknál koszorúznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában