Sztrájk

2022.10.05. 17:33

Komárom-Esztergomban is kiálltak a tanárokért

Több megyei intézményben is csatlakoztak az országos kezdeményezéshez.

Kemma.hu

A Talentumban is csatlakoztak

Forrás: Talentum Iskola, Tata/Facebook

Ahogy arról beszámoltunk, országos sztrájkot hirdettek a pedagógusok mára, az oktatás világnapján. Országszerte számos iskolában sztrájkolnak vagy kezdtek polgári engedetlenségi akcióba az oktatás helyzetének javításáért. Ehhez kapcsolódóan több gimnázium diákjai reggel hét órától élőláncot szerveztek a fővárosi Döbrentei tértől a Keleti pályaudvarig. A Mandiner arról írt, hogy a tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség viszont nem.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a kormány részéről kedden a parlamentben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a baloldal kihasználja a tanárok jogos tiltakozását.
– A baloldal gyűléseire nem megy a tömeg, ezért ők mennek oda, ahol a tömeg van, rátelepednek a pedagógusok tiltakozására – fogalmazott. – A pedagógusokkal szövetséges a jobboldali kormány, folyamatosan emel a tanárok bérén, most pedig tárgyal velük, a baloldali politikusok viszont azután mennek oda a tüntetésükre, miután csökkentették a fizetésüket – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón kiemelte, hogy januárban a tervek szerint tízszázalékos pedagógus-béremelés lesz. 2023-ban és 2024-ben további tíz-tíz százalékos béremelést tervez a kormány. Hozzátette: a sztrájkhoz Magyarországon joga van a pedagógusoknak, ellentétben Németországgal, ahol a tanárok nem élhetnek ilyen joggal. 

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium 36 tanára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett sztrájk kapcsán nyilatkozatott tett. 27-ük sztrájkot is kezdett, kilencek támogatják azt. A pedagógusokat az iskola Facebook-oldalán olvasható kommüniké szerint megdöbbentették azok a hírek, melyek szerint a közelmúltban polgári engedetlenséget vállaló, az ország más pontjain dolgozó kollégáik azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kritizálják a sztrájktörvényt, érdemi párbeszédet sürgetnek, azonnali, hatékony intézkedéseket sürgetnek többek között a bérek, eszközök épületek, a szakértői irányítás, a különböző szakemberek (tanárok, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok, pedagógiai asszisztensek, iskolapszichológusok, szociális munkások jelentős hiánya), a tanári és diákokat érintő terheltség, a tanszabadság, tankönyvválasztás, a Nemzeti Alaptanterv, a szegregáció, a kompetenciamérések eredményei kapcsán többek között. Mint írták, vallják, hogy az oktatás nemzeti ügy, és a diákok alapvető emberi joga a minőségi oktatáshoz való jog, majd Eötvös Józsefet idézve zárták kommünikéjüket: „A népnek értelmi emelésében fekszik legbenső meggyőződésem szerint ezen haza egész jövője.”

A szintén tatai, alapítványi fenntartású Talentum Iskola 27 tanára is csatlakozott a sztrájkoz, egy pedagógus pedig szolidaritást vállalt velük. A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban nyolc, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban 22 sztrájkolnak, és úgy tudjuk, hogy innen többen a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös koncertjéhez és tüntetéséhez a fővárosban. A Tatabányai Árpád Gimnáziumban az esztergominál néhány fővel kevesebben sztrájkoltak. A Komárom Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 60 dolgozója is csatlakozott a kezdeményezéshez, tatabányai, dorogi, esztergomi, oroszlányi, komáromi és tatai tagintézményekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában