Múzeumi program

2022.10.02. 17:34

Klapka György szobrát avatják október 4-én Komáromban, majd búcsút vesznek a római kiállítástól

A Komáromi Klapka György Múzeum a szobor avatását követő héten közös búcsúra is várja a közönséget, mivel a múzeum állandó római tárlata is új otthonra lel.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Klapka György Múzeum

Klapka György szobrát 1990-ben Márkos Attila szobrászművész készítette el, dr. Vida Sándor,  a Klapka György Mezőgazdasági Termelőszövetkezet, a későbbi Solum Zrt. vezetője megbízásából, mely mostanáig a cég udvarán állt. Több mint egy évtized elteltével dr. Vida Sándor elnök-vezérigazgató most a városnak, ajándékozta az alkotást, és a múzeum új főépülete előtt avatják fel. A legendás várvédő szobrának leleplezésére október 4-én, délután 15.30-kor kerül sor. 

Márkos Attila, a Komáromi Magyar Lovas Színház vezetője, egy korábban átadott teljes alakos huszár és egy lovas szobor után most egy újabb impozáns remekművel örvendezteti meg a helyieket. A szoboravatón ünnepi beszédet mond Prof. dr. Hermann Róbert történész, írja Facebook oldalán a Komáromi Klapka György Múzeum

Műtárgymesék címmel, kiállítás-búcsúztatóra hívja az érdeklődőket a Komáromi Klapka György Múzeum október 14-én. Mivel 2022. október 17-én megkezdődik az állandó római kiállítás összecsomagolása, a műtárgyak a múzeum épülettől, a látogatók és a vezetőség pedig a tárlattól vesz búcsút, melyek új otthonukba, az új, Brigetio Öröksége Látogatóközpontban vándorolnak át. A nagyszabású program keretein belül a múzeum dolgozói  többek közt azt is elmesélik majd, hogy mi mindentől kell egy időre megválniuk. 

A program 16 órakor kezdődik a Klapka György Múzeumban, ahol tárlatvezetők, történészek és régészek, úgy mint: Ábrahám Tamás, Burai László, dr. Gátfalvi Delbó Gabriella, Molnár Dorina Ölveczky Balázs, Pokorny Gábor, Réső György és Számadó Emese, az intézmény vezetője mesélnek kedven múzeumi műtárgyaikról. 

17. 30-tól egy kis pogácsával és üdítővel várják a résztvevőket a szünetben, majd 18 órától dr. Gátfalvi Delbó Gabriella, a múzeum régésze adja elő doktori disszertációját, ezt követően pedig Számadó Emese, régész-történész, az intézmény vezetője: 26 év a Kelemen László utcában című rövid áttekintő előadása következik. Mivel a rendezvény regisztrációhoz kötött, a szervezők kérik a jelentkezőket, hogy  06-34-344-697-es számon jelezzék részvételi szándékukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában