Megnyitó

2022.10.27. 17:30

Izgalmas tanösvényt avattak a Komáromi Gesztenyés Óvodában

Átadták a környezet szeretetére nevelő tanösvényt a komáromi Gesztenyés Óvodában, amely zöld és madárbarát intézményként fontosnak tartja, hogy a kicsik minél korábban megismerkedjenek a környezetvédelemmel.

Körtvélyfáy Dina

2022 októberében tanösvényt avattak a Komáromi Gesztenyés Óvodában.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A Napsugár csoportosok műsorával vette kezdetét a csütörtöki átadó ünnepség az intézményben. Ezt követően az óvoda vezetője, dr. Halászné Szeder Anikó köszöntötte a megjelenteket.

– Globális felmelegedés, árvízszerű esőzések, szárazság – kezdte. – Rémisztő, de manapság nagyon gyakran hallott szavak. Óvodapedagógusként, szülőként, nagyszülőként elgondolkozunk azon, vajon milyen jövő vár a felnövekvő nemzedékre. Ez arra sarkallt minket, hogy az eddigieknél is nagyobb gondot fordítsunk a környezeti nevelésre.

Az óvodai tanösvény ötlete már öt éve felmerült. Elemeit a szűkebb környezetének növény és állatvilágát dolgozza fel. Számtalan kismadarat figyelhetnek meg ugyanis a gyerekek a fákon, de mókus is gyakran bukkannak fel a közelben. A tanösvény megvalósítása a teljeskörű udvarfelújítást követően vált lehetségessé. A tanösvény a Tesco Ön választ, mi segítünk pályázatának köszönhetően és a Független Civilek Komáromért Egyesület és az óvoda alapítványának támogatásával jöhetett létre.

A kivitelezést Lovászné Vass Andrea óvodapedagógus irányította, aki megtervezte a tanösvényt és nyomon követte a munkát. A kivitelező az óvoda kertésze, Váradi Lajos volt, aki lelkesen vállalkozott a kreatív feladatra. A megvalósítás során is törekedtek a környezettudatosságra. Felhasználták az elbontott fából készült mászókákat, és a kis faházuk anyagait. Helyi vállalkozók bevonásával készültek az állomások elemei. A Vérteserdő Zrt. ugyancsak támogatta őket. Az érdeklődők 18 állomással ismerkedhettek meg a megnyitót követően.

Fontosak a civil kezdeményezések - Az eseményen dr. Molnár Attila polgármester és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselők is részt vettek, akik méltatták az összefogást, amellyel a projekt megvalósult. A megnyitón beszédet mondott Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár is. Hangsúlyozta, nehéz időben rendkívül fontosak az olyan események, ahol civil kezdeményezéseknek köszönhetően valósul meg valami. Úgy vélekedett, az intézmény eredeti ötlete, elkészült tanösvénye példaként szolgálhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában