Magyar Falu Program

2022.10.20. 14:53

Felújították a temető kerítését Csolnokon

A terület eddig is körbe volt kerítve, ám a kerítés egy szakasza tönkrement, már nem látta el a funkcióját.

W. P.

A Magyar Falu Programban az önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázat keretében 5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, melyet további 5 millió forint önerővel kiegészítve a régi temetőrész kerítésének felújítására fordítottak – tudtuk meg Kolonics Péterné polgármestertől. A településvezető azt is elmondta, hogy nagyon örültek a nyertes pályázatnak, hiszen nagy gondot fordítanak a temető karbantartására.

A terület eddig is körbe volt kerítve egy nagyjából két méter magas betonkerítéssel, melynek egy szakasza tönkrement, már nem látta el a funkcióját, nem védte meg a sírokat a vadak, elsősorban őzek okozta károktól. Ezt a szakaszt építették újjá, összesen mintegy 293 folyóméter hosszban.

Stabil lesz a kerítés
A betonoszlopokat 40x40 centiméter széles, 80 centiméter mély betonalapba kötötték bele, az egymástól két méteres távolságban álló oszlopok közé, 4 darab 50 centiméter magas betontáblák kerültek. A betonelemek követik a terepet, így vízszintesen, illetve szükség esetén a domb emelkedésével párhuzamosan 15 centiméteres lépcsőkben lettek elhelyezve. A kivitelezésből már csak a negyedik elem szállítása, illetve beépítése van még hátra. Utóbbi különbözik a többitől, áttört mintával zárja ugyanis a kerítést.

Kolonics Péterné hozzátette: nagy öröm számukra, hogy elkészültek a hatalmas munkával, ugyanis az új kerítéssel védett területen helyezkednek el a helyi védettséget élvező régi, német feliratú sírkövek is, melyeket kötelességük ily módon is megmenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában