Faültetés

2022.10.16. 17:09

Fásítási program: sorfákat igényelhettek a nagyobb települések a Pilisi Parkerdőtől

Októberben zajlanak a faültetések a Mol-Új Európa Alapítvány VárosFa településfásítási programjában, amelyben a Pilisi Parkerdő is aktív szerepet vállal - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel pénteken.

Kemma.hu/MTI

Forrás: tata.hu

A program keretében 7000 sorfát igényelhettek a tízezer lakosúnál nagyobb települések.  A fenntarthatósági programsorozatot a Mol-Új Európa Alapítvány 2022 tavaszán az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen indította el „Neked Zöldül” névvel. Ennek első szakaszában indult a VárosFa Program, ezzel jelentősen bővül a tízezres lélekszámnál nagyobb települések városi faállománya. A nyáron több mint száz város igényelt sikeresen, egyenként legfeljebb 70 sorfát.

A faültetési szezonban, októberben a Pilisi Parkerdő a működési területén lévő 17 település fásításában vesz részt aktívan. Ezek zöme Pest megyében, illetve két város Komárom-Esztergom megyében található.

Arra is kitértek, hogy a Pilisi Parkerdő úttörő szerepet vállalt a „városi erdő” koncepció kialakításában. A főváros és környéke hárommilliós lakosságú körzetében stratégiai célként határozta meg a városi erdőkezelést. Ez a megközelítés jóval nagyobb hangsúlyt fektet az erdők rekreációs, klímavédelmi, közjóléti, turisztikai hasznosítására, illetve az erdők esztétikai értékének és természetes állapotának javítására. Így az elmúlt ültetési szezonban - a VárosFa Programtól függetlenül - a Pilisi Parkerdő több mint 25 ezer facsemetét ültetett, és Budapesten 75 százalékra emelte a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát - írták.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában