Elismerés

2022.10.30. 12:54

Egy teljes generációt nevelt fel Keréktelekin, most emlékérmet kapott Aranka néni

Negyven évig dolgozott a Kerékteleki Micimackó Óvodában Mészáros Tibor Ferencné Aranka. Nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott elismerésül.

Goletz-Deák Viktória

Aranka 1982-ben a kerékteleki óvodában kezdett dolgozni, és idén innen is ment nyugdíjba

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Egy teljes generáció nőtt fel Mészáros Tibor Ferencné, Aranka védő kezei között Keréktelekin. 1982-ben kezdő óvónőként érkezett a település intézményébe, most ősszel pedig intézményvezetőként ment ugyanonnan nyugdíjba. Mint elmondta, soha nem gondolkodott másik szakmán. Neki ez volt a hivatása. 

– Mikor születtem, már két idősebb nővérem volt. Amikor nagyobb lettem, sokszor vigyáztam az ő gyerekeikre. Nagyon szerettem velük foglalkozni, szerette, hogy én taníthatom meg őket sok dologra. Ezért, amikor pályaválasztás elé kerültem, nem volt kérdés, hogy óvónő szeretnék lenni – kezdte Aranka, aki még háromcsoportos intézményben kezdett dolgozni. 

Nehezebb a pedagógusok dolga

Az elmúlt 40 évben nemcsak az óvoda épülete, de a gyerekek is megváltoztak. Aranka szerint sokkal nehezebb dolguk van most a pedagógusoknak. 
– Régebben sokkal kezelhetőbbek, szófogadóbbak voltak a gyerekek. Könnyebb volt velük szót érteni, hatni rájuk. Most úgy gondolom, hogy sok szülőnek kevés ideje marad otthon a gyerekekre. Sok családban váltott műszakban vannak a szülők, egyikük hozza, másikuk viszi. Fáradtabbak is a nap végére – vélekedett a szakember, aki szerint az óvónők midig próbálnak segíteni a családoknak. 
– A családoknak és az óvodának közösen kell nevelnie a gyerekeket. Támogatniuk, segíteniük kell egymást. Ez egy bizalmi munka hatalmas felelősséggel – szögezte le a nyugdíjas pedagógus. 

– 1982-ben még három csoport volt a kerékteleki óvodában, majd 1993-ban, amikor a bársonyosi óvoda is megépült, kétcsoportos lett az intézmény. Majd 2000 szeptemberétől lett egy csoportos, a gyereklétszám további csökkenése miatt. Ekkor lettem az intézmény vezetője. Azonban közben is tovább maradtam pedagógusként a gyerekek mellett – mesélte az óvónő, akinek két saját gyermeke is ide járt. 

– Mikor a gyermekeim óvodába kerültek, még több csoport volt, így meg tudtuk oldani, hogy tőlem külön kerüljenek. Persze így sem volt könnyű. Főleg a kisebb volt nagyon anyás, sokszor átszökött hozzám egy kis ölelésért – emlékszik vissza mosolyogva Aranka, akinek azóta már két unokája is van. 

Nyugdíjasként velük szeretne több időt eltölteni. 

Teljesen megújult az épület

Aranka vezetése alatt az egész intézmény teljesen megújult. A régi, elavult játszóteret fokozatosan teljesen lecserélték. Az épületet pedig felújították. 
– Ahogy teltek az évek változtak az igények is az óvodával szemben. Követnünk kellett az uniós előírásokat, így a régi, balesetveszélyes fémjátékok helyett, új, korszerű játszóteret kapott az óvoda udvara, illetve az épület előtti kertbe is került egy fa játszótér – mutatta az új játékokat az óvónő. 
– Kívülről és belülről is teljesen megújult az épület, illetve új bútorokat kaptunk. Folyamatosan bővültek a szakmai anyagok és a játékkészlet. Illetve a felszabadult csoportszobákat átalakítottuk. Egyikből tornaszoba lett, ahol a gyerekeknek a rosszabb időben is lehetőségük volt a rendszeres mozgásra. 

– Mindkét gyermekem messze lakik tőlünk, így ha szükségük van a segítségemre, nekem hosszabb időre kell elmennem hozzájuk. Így most úgy gondolom, főállásban nem térek vissza az óvodába. Átadom a lehetőséget a fiatalabbaknak. Szerencsére találtunk is egy kolléganőt a helyemre, akinek segítem majd a munkáját – ígérte az óvónő, aki nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott elismerésül


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában