Részvét

2022.10.10. 20:40

Díszpolgárát gyászolja Ácsteszér

Szántai Sándor irodalmár - helytörténészt a Krúdy Gyula arany emlékérem mellett a Magyar Kultúra Lovagja címmel is kitüntették. A község szeretettel és tisztelettel őrzi emlékét.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Facebook/Ácsteszér

Fájó szívvel búcsúzik Ácsteszér önkormányzata a település díszpolgárától, Szántai Sándortól. A község a Facebook oldalán számolt be a szomorú hírről, posztjukban visszaemlékeztek a szépkorú példás életére, s munkásságára. 

Mint írják, 1927-ben Gödöllőn született, ahol hetven éves koráig árammérőgyári munkája mellett népművelői, irodalmi, helytörténeti tevékenységet folytatott. Több, mint 40 éven át vasesztergályosként dolgozott, mellette szakszervezeti munkát végzett. Állandó munkatársa volt a Pest megyei Hírlapnak, a Ganz Vagon és az Árammérőgyár üzemi lapjainak. 

Halálának napjáig Budapesten élt, ahol több irodalmi körnek volt a tagja, alapító és vezetőségi tagja volt az Országos Táncsics Művészkörnek, valamint vezetőségi tagja volt a Krúdy Gyula Irodalmi körnek és a Művészetbarátok Egyesületének, illetve a Rímkovácsoknak is. Emellett 14 veres és prózai kötete is megjelent.

 A „Who is Who” svájci enciklopédia közölte szakmai életrajzát. Számos kitüntetése mellett 2017-ben megkapta a „Simone” művészeti díjat és a Krúdy Gyula arany emlékérmet. Ugyanebben az évben a British Enciklopédia megjelentette irodalmi munkásságát. 2005-től a Magyar Kultúra Lovagja. Ácsteszér díszpolgára 2018-ban lett.

A tizennégy kötetes író, költő, újságíró, rendszerváltáskor a „Magyarság jövője” című lap főszerkesztője és a „Várnegyed” és a Hírhozó című hetilapok munkatársa volt. Szakmai dolgozatáért a Magyar Tudományos Akadémia kitüntetettje, 122 antológia résztvevője, a Csepeli Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub tiszteletbeli elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában