Országház

2022.10.29. 17:57

„Bevették" a parlamentet a tatai jázminos diákok

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője vezette körbe a Vaszary János Általános Iskola Jázmin utcai tagintézményének kisdiákjait a parlament épületében.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Bencsik János

Fotó: Grepaly Andras Zoltan

– Látszott rajtuk, hogy készültek. Szorgalomból és magaviseletből jeles! – ezekkel a szavakkal kommentálta Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője azt a látogatást, amelyet a Vaszary János Általános Iskola Jázmin utcai tagintézményének kisdiákjai tettek a minap az Országházban. A képviselő meghívásának eleget téve a diákok megtekinthették az épület legikonikusabb helyiségeit, megnézhették a koronát és halhattak az Országgyűlés történetéről és a különleges építészeti megoldásokról.

A Jázminosok nemrég egy „Lovagi torna” keretében múzeumpedagógiai foglalkozáson is jártak a tatai várban. A 3.b osztálynak nagy élményt nyújtott az október 6-i program, amelynek során Ipiné Belcsák Zsuzsanna kórusvezető beszámolója szerint a gyerekek megismerhették a Lovagok életét, életformáját, kultúráját, szokásaikat, öltözetét, lovagi felszerelés részeit.  

Hasonlóan nagy élmény volt a diákoknak, amikor szeptember a 3/A Tatabányára, a Skanzenbe látogatott. A gyerekek átélhették, hogyan tanultak a diákok közel 100 évvel korábban. Megtudták többek között, mi volt a szerepe a felvigyázónak, a pedellusnak, s hogy miként lehet paca nélkül írni a irkába, valódi mártogatós tollal. A szünetben a korra jellemző játékokat próbáltak ki. A múzeumpedagógiai foglalkozás után a bányászok nehéz életéhez kapcsolódó szokásokról hallottak, s a gépeket is megnézhették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában